Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
GĘSTY SOS POMIDOROWY

Prawda jest taka, że tym razem miałam zamiar zamieścić tutaj przepis na rewelacyjne nadziewane bułeczki ale zdałam sobie sprawę, że ich wg mnie niezbędnym składnikiem jest idealny bardzo gęsty i kremowy sos pomidorowy. I fakt faktem ketchupem nie da się go absolutnie zastąpić. Nawet najlepszej jakości ketchup nie dorównuje prawdziwemu sosowi pomidorowemu. Nie dowiecie się dopóki nie spróbujecie ale skoro sos pomidorowy poleca amatorka ketchupu to już o nim samo przez się świadczy. Poza tym do wielu potraw ketchup jest po prostu za rzadki i zbyt narzucający się czego z pewnością nie można powiedzieć o tym sosie. Bardzo polecam!

Poziom trudności 3/10

Czas: 15minut plus godzina na ociekniecie pomidorów jeżeli używamy tych z puszki.

Ilość: ok. 3/4szklanki sosu

SKŁADNIKI:

1 puszka krojonych pomidorów/ chopped tomatoes

2 małe ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżeczka octu balsamicznego

Zioła prowansalskie lub bazylia lub oregano

Sól

Pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

1 Pomidory wyłożyć z puszki na sitko nad miską i zostawić na około godzinę. (koniecznie)

2. Po tym czasie wrzucić odsączone pomidory do blendera i zblendować (niezbyt dokładnie).

3. Posiekać drobno cebulę i wrzucić na oliwę, dodać do niej przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażyć do zrumienienia.

4. Zalać podsmażone warzywa pomidorami i dalej gotować, dodając w międzyczasie balsamico i przyprawy.

5. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go odparować gotując na bardzo małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji.

WSKAZÓWKI:

Jeżeli wyjdzie nam za dużo sosu można wrzący sos wlać do słoiczka i szybko zakręcić. Tak przygotowany sos można kilka tygodni przechowywać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu.

 

poniedziałek, 31 stycznia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy