Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
KLUSKI ŚLĄSKIE - IDEALNE

Myślę, że każdy z nas wie, ze kluski śląskie kupione w sklepie z reguły nadają się tylko do tego żeby rzucać nimi o ścianę. Niestety również bardzo często z przepisów domowych kluski śląskie pozostawiają wiele do życzenia. Są albo zbyt ciągnące, zbyt kruche, za twarde lub przypominają coś między kisielem a gumą do żucia. Jako, że przerobiłam już wszystkie te wersje zachęcam do wypróbowania klusek z tego przepisu. Nie obawiajcie się, że brak wagi składników oznacza, że wymaga to od was jakiegokolwiek wyczucia czy wiedzy kulinarnej. Ten przepis jest po prostu uniwersalny dla każdej ilości ziemniaków i jest tym przyjemniejszy, że jak zmęczy nas obieranie ziemniaków to po prostu można sobie to odpuścić i nie zaprzepaści to całego misternego przepisu. Będziecie z nich zadowoleni.




CZAS PRZYGOTOWANIA:  Zakładając, że mamy ugotowane ziemniaki to 10 minut

PODANA PORCJA: W zależności ile ziemniaków zużyjecie

POZIOM TRUDNOŚCI: 4/10

SKŁADNIKI:

Ziemniaki

Mąka ziemniaczana

Jajko lub 2

Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugnieść ziemniaki praską lub czymkolwiek innym.
  2. Wyrównać poziom ziemniaków w naczyniu, w którym się znajdują.
  3. Podzielić ziemniaki na 4 względnie równe części i jedną z nich wyjąć.


  4. W powstałe miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  5. Następnie wbić jajko(jeżeli ziemniaków jest dużo czyli ponad 1/2kg dodać 2 jajka), osolić i zagnieść ciasto.

  6. Ciasto będzie względnie zwięzłe ale jeżeli zbijemy je w jedną kulkę lub uformujemy wałek oprószając je mąką to z pewnością pomoże w formowaniu klusek.

  7. Z powstałego ciasta formujemy kulki i robimy z nich wgłębienie na sos.
  8. Potem klasycznie należy je wrzucić do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy i gotować 3-5 minut od wypłynięcia.

Smacznego!

WSKAZÓWKI:

  1. Ewentualnie jeżeli goni was czas możecie użyć do klusek ziemniaków z proszku ale nie oszukujmy się będzie to miało wpływ na ich smak. (niemniej nie tak duży jak się może wydawać i wciąż będą one o wiele lepsze niż te sklepowe)
  2. Kluski można mrozić a potem zamrożone gotować tak jak podano w przepisie.
środa, 12 stycznia 2011, kaaasiuniaa

Komentarze
2012/06/27 20:49:37
Tak tak uwielbiam kluski śląskie z dobrym mięskiem
-
2013/07/23 18:20:28
ja kluski śląskie uwielbiam i chętnie bym zjadła od razu kilka Twoich - wyglądają faktycznie idealnie