Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
SOCZYSTY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE MIODOWO-PAPRYKOWYM

Jest to bardzo delikatne danie, pierwotnie byłam bardzo sceptycznie nastawiona do takiego połączenia smaków ale przyznaję, odkąd się przełamałam jest to jedno z moich ulubionych potraw. Nie da się go porównać do niczego innego, tym bardziej polecam do wypróbowania.

Czas wykonania: 15-20min

Poziom trudności: 3/10

Porcja: dla 2 dorosłych osób

SKŁADNIKI:

0,5l sosu beszamelowego

2 łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

3 łyżki miodu

Soł

Pieprz

2 filety z kurczaka

Maślanka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pociąć filety na mniejsze kawałki i zalać maślanką na 0,5-5h(im dłużej tym kurczak będzie bardziej kruchy i soczysty) przed smażeniem.

2. Przyrządzić sos beszamelowy wg  tego przepisu.

3. Wsypać do niego przyprawy i miód i porządnie wymieszać.

4. Umyć filety z maślanki i usmażyć na oliwie lub włożyć do naczynia żaroodpornego bez tłuszczu i bez przykrycia i piec 20 minut w 200st, i wrzucić do sosu.

5. Najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i ogórkami kiszonymi.

Smacznego.

WSKAZÓWKI:

  1. Sos z wrzuconymi do niego kluskami można odgrzewać, nie waży się.

 

wtorek, 18 stycznia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/12 18:49:42
Uwielbiam kluski śląskie z mięsem