Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
SOS BESZAMELOWY - bardzo kremowy

Może się wydać banalne umieszczanie przepisu na tak podstawową potrawę ale zapewniam was, że nie każdy sos beszamelowy jest taki sam. Rzadko używam sosu beszamelowego samego w sobie. Z reguły stanowi on bazę do tworzenia całkiem nowych sosów oraz świetnie nadaję się do makaronu i warzyw w różnych warstwowych zapiekankach. Sos zrobiony z tego przepisu nigdy się nie waży i ma idealnie kremową konsystencję i piękny maślany zapach.




CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: 5/10

ILOŚĆ: O,5L

SKŁADNIKI:

4 Łyżki lub 1,5cm kostki masła

½ litra mleka

3 płaskie łyżki mąki

Szczypta gałki muszkatołowej

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

*szczypta to dosłownie tyle ile mieści się między kciukiem i palcem wskazującym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Masło roztopić.
  2. Bezzwłocznie wsypać do wrzącego masła mąkę.
  3. Dodać przyprawy mieszając. Powstanie masa o konsystencji kisielu o nieapetycznym kolorze.

  4. Do wrzącej masy maślano-mącznej wlać mleko ciągle intensywnie mieszając
  5. Mieszać nieprzerwanie to zagotowania i osiągnięcia przez sos mocno gęstej kremowej konsystencji

WSKAZÓWKI:

  1. Jeżeli możesz przyrządzaj ten sos w garnku o grubym dnie ponieważ w przeciwnym razie może się przypalać.
  2. Jeżeli zanim sos zgęstnieje przestaniesz go mieszać to również się przypali.
  3. Gotowy gorący sos przykryj pokrywką, zapobiegniesz wytworzeniu się korzucha.
wtorek, 11 stycznia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy