Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CZEKOLADOWY WEEKEND - TRUFLE MOCNO CZEKOLADOWE

Na rozpoczęcie wyczekiwanego przezemnie czekoladowego weekendu postanowiłam przyrządzić coś niesamowicie czekoladowego, dużo bardziej czekoladowego niż sama czekolada - perfekcyjne trufle mocno czekoladowe.

Podchodząc do tego przepisu miałam niemalże pewność, że tak jak nie da się podrobić ptasiego mleczka tak i nie da się podrobić tych boskich trufli z markowego sklepu z czekoladą, niemniej tak je uwielbiam, że mimo wszystko musiałam spróbować. I bardzo, bardzooo mnie zaskoczyły! Są rewelacyjne, niczym nie ustępują tym ze sklepu z czekoladą(oprócz ceny są o wiele tańsze). Są delikatne, niezmiernie czekoladowe, nie przesłodzone i cudownie rozpływają się w ustach. Na zachętę jeszcze mogę dodać, że jako amator czekolady śmiało mogę je okrzyknąć najlepszym deserem czekoladowym jaki zrobiłam i jednym z tych łatwiejszych. Bardzo, bardzo polecam.

Poziom trudności: 2/10

Ilość: 30 szt.

Czas przygotowania: 15-25min plus czas chłodzenia w lodówce ok. 3-4h

SKŁADNIKI:

 150 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam gorzkiej Wedla)
 50 g śmietany kremówki 30% 
 75 g miękkiego masła 
 10 g (około 1 pełnej łyżki) miodu 
 około 4 - 5 łyżek kakao do obtoczenia 



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać miód.

2. Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

3. Ostudzić i dodać miękkie masło , dokładnie wymieszać.

4. Naczynie żąroodporne wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą i przełożyć do niego masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. W po 2h sprawdzić czy masa nie zgęstniała zbytnio, bo jeżeli zbyt zgęstnieje to nie uda się uformować z niej kulek.

5. Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować trufle o dowolnym kształcie,

6. Trufle obtoczyć w kakao i ułożyć na tacce. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!


 

piątek, 18 lutego 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/21 18:50:41
takie mocno czekoladowe trufelki to ja uwielbiam! Pysznie się prezentują:)