Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
FILET Z KURCZAKA W SOSIE GRECKIM

Ostatnimi czasy coraz więcej gotuje i coraz mniej tu wpisuje pomimo, iż odkrywam więcej i więcej doskonałych przepisów godnych zapamiętania i powtórzenia. Gotując zaczęłam przełamywać swoje uprzedzenia kulinarne i coraz częściej dodaje składniki, których zdawałoby się nie cierpię. Przyznam, że obawiałam się szczerze wkładając „kij w mrowisko”, że wyjdzie- jak za każdym razem gdy upewniałam się do swoich uprzedzeń. Niemniej z niekłamaną satysfakcją muszę stwierdzić, że jednak warto dać szansę składnikom wykluczonym z naszej diety. Nie oszukujmy się jednak, w życiu jest jak w bajkach Mufasa nie zostałby przyjacielem Skazy, tak jak prawda jest taka, że jeżeli nienawidzisz czosnku to nie pokochasz sosu tzacyki ale dodawanie małej ilości do pewnych potraw może mile zaskoczyć. Tym właśnie przez eksperymentowanie natrafiłam na perfekcyjny przepis na filety z kurczaka. Nigdy i nigdzie nie jadłam czegoś tak smacznego z kurczaka. Dodam też, że tak banalnego. ZDECYDOWANIE POLECAM. Przepis zmodyfikowany z książki Nigelli Lawson.

Czas przygotowania: 25min

Poziom trudności: 3/10

Ilość: dla 4 osób

SKŁADNIKI:

Na sos:

 

  • Pęczek szczypiorku z cebulkami dymkami
  • 1 Zielona papryczka chili (ja dostałam jedynie czerwoną i dodam, że też pasuje)
  • 1 ząbek czosnku
  • Duży jogurt grecki ok. 500g
  • ½ ogórka zielonego
  • Sól
  • Pieprz

 

Na filety:

 

  • 4 filety z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z połowy cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Oczyścić filety z kurczaka z tłustych elementów, doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut.

2. Posiekać drobno wszystkie warzywa. A czosnek przecisnąć przez praskę.

3. Wlać jogurt do dużej miski i zmieszać z posiekanymi warzywami. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4. Usmażyć kurczaka na oliwie z oliwek.

5. Podawać gorące filety polane sosem. Jako dodatek najlepsze są pieczone ziemniaki lub frytki.

Smacznego!

niedziela, 06 lutego 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy