Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
PARPADELLE Z PROSCIUTTO I ORZECHAMI

Jakiś czas temu rodzice zabrali nas do włoskiej restauracji, w której podawali rewelacyjny makaron. Bardzo aromatyczny ale delikatny za razem. Nie przypominający tych klasycznych przyciężkich polsko- pseudowłoskich potraw, w których zawsze jest czegoś za dużo tylko zwykle nie wiadomo czego, czy wegety czy jakichś kostek smakowych. Otóż zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam raz jeszcze podjąć wyzwanie i spróbować przyrządzić cos takiego w domu. Przygotowanie tej potrawy okazało się aż za proste i o wiele zbyt szybkie. Aż korciło mnie żeby utrudnić sobie zadanie i coś niecoś dodać (absolutnie nie róbcie tego), tam też tym razem postanowiłam trzymać się przepisu. I słusznie ponieważ absolutnie nic w nim nie brakuje. Gratuluje rewelacyjnego przepisu autorce. Bardzo, bardzo polecam.


Poziom trudności 2/10

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15min

SKŁADNIKI:

Składniki:

  • 200 g makaronu Papardelle (5 gniazd)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej  (lub innej ale koniecznie wieprzowej surowej bardzo delikatnie wędzonej)
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 10 orzechów macadamia lub 5 włoskich
  • starty parmezan

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć na niej szynkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane orzechy przez 1-2 min.

2. Wyżej wymienione składniki zalać śmietanką, przyprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Można nieco odparować wówczas sos zgęstnieje. Zgasić ogień i odstawić.

3. Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu odsączyć na sitku i wrzucić do garnka z sosem i porządnie wymieszać.

4. Podawać od razu na gorąco.

Smacznego!

niedziela, 27 lutego 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy