Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Troszkę alternatywna wersja przepisu na gołąbki. Nie odbiegająca jednak zbyt daleko od konwencji bo jak wiadomo- gołąbki to gołąbki. Ta wersja jest jakby zdrowsza bo zamiast białego zawiera brązowy ryż i bardziej wiosenna od klasycznej bo do owijania użyłam młodej kapusty. Wyszły mi bardzo wesołe i wyjątkowo zielone gołąbki z karmelowo brązowym wnętrzem. Bardzo smaczne i zachęcające. Polecam.

Poziom trudności: 6/10

Ilość: 20-25 małych gołąbków

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • Mięso mielone wieprzowe ok. 300g
  • Ząbek czosnku
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • Oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1         Kapustę należy wrzucić do wrzątku i gotować około 25-30min. Potem wyciągnąć i przestudzić. Gdy ostygnie na tyle. Żeby móc ją dotykać należy wydzielić z niej jak najbardziej w całości poszczególne liście.

2         W międzyczasie można wstawić do gotowania ryż i ugotować go do miękkości wg przepisu na opakowaniu.

3         Gdy powyższe rzeczy się gotują można podsmażyć mięso na oliwie z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem i kilkoma kroplami magi. Niektórzy tego nie robią ale ja nie lubię różowego koloru mięsa, który pozostaje jeżeli się go wcześniej nie obsmaży.

4         Gdy ryż się ugotuje należy wsypać go do dużej miski i wymieszać z obsmażonym mięsem. Tak powstały farsz można doprawić solą i pieprzem i wbić do niego 1 jajko, wówczas będzie się lepiej formował.

5         Ostatnim elementem już jest umieszczanie nadzienia na liściu kapusty, zwijanie i umieszczanie gotowych gołąbków w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

6         Następnie zalewamy gołąbki około 0,5litra wywaru warzywnego lub z kostki i zapiekamy z piekarniku około 50minut. Najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Smacznego!

czwartek, 24 marca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/25 20:54:22
Gołąbki faktycznie wygladają bardzo zachęcająco ;]
-
2011/04/01 19:00:51
ta kapusta ma niesamowity kolor!