Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
KONFITURA Z KIWI

Może nieco ekscentryczne jest robienie przetworów wczesną wiosną ale już naprawdę nie mogę doczekać się lata. A wsadzanie pachnących owocowych przecierów do słoiczków naprawdę pozytywnie mnie nastraja. Akcja „zielono mi” również stała się świetnym pretekstem żeby przetestować konfiturę z kiwi. Jest bardzo egzotyczna, lekko kwaśna i rewelacyjnie pasuje do rogalika i kawy na śniadanie.

Poziom trudności:  3/10

Ilość: 3 małe słoiczki

Czas przygotowania: ok. 30min

SKŁADNIKI:

 

  • 2 koszyczki kiwi około 1kg
  • Żelfix do przetworów lub pół szklanki cukru lub więcej jeżeli preferujecie bardzo słodkie przetwory

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Obrać Kiwi.

2. Posiekać w drobną kostkę.

3. Umieścić pokrojone owoce w garnku z grubym dnem i zasypać żelfixem lub cukrem.

4. Gotować na małym ogniu około 15min.

5. Wyparzyć umyte słoiczki wrzątkiem i wlewać do nich wrzącą konfiturę.

6. Odstawiać odwrócone do góry dnem do przestygnięcia.

Smacznego

niedziela, 20 marca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/21 16:48:03
Wow! Takiego dżemu jeszcze nie widziałam! :) Ale moje dziwadła i tak wydziwiałyby na pesteczki:P
Pozdrawiam Zieloniutko:)*
-
2011/03/21 18:00:55
Mimo wszystko chyba nie ryzykowałabym z blendowaniem ;-)
-
2011/03/21 18:56:08
Myślałam raczej o przecieraniu przez sitko :D
-
2011/03/21 20:08:21
Aaa dobry plan! chyba następnym razem się pokuszę :-D