Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
LASAGNE ALLA ITALIANO

Jest to najlepsza lasagnia jaką do tej pory jadłam, a jadłam ich sporo bo to jedno z moich najulubieńszych potraw. Idealna w swojej prostocie. Aromatyczna od ziół, lekko pomidorowa i niezmiernie kremowa od beszamelu. A jeżeli wysilimy się o ser żółty dobrej jakości i kieliszek wina to po zamknięciu oczu można poczuć się jak na wakacjach w słonecznej Italii ;-). Bardzo polecam na poprawienie nastroju w tą marudną zimną wiosnę.


Poziom trudności: 4/10

Ilość: duża blaszka lub porcja dla 6 osób (Odgrzewana lasagnia jest jeszcze lepsza od od razu podawanej więc nie warto robić z małej porcji)

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 małe czerwone Cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 300-350 g mięsa mielonego ( ja zmieniłam po 15dag szynki wieprzowej i łopatki wołowej)
  • Pieprz cayene
  • Sól
  • Zioła prowansalskie
  • Papryka słodka
  • Sos beszamelowy
  • Ser tarty np. cheddar około 10dag
  • Makaron Lasagne 9 płatów

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rozgrzać kilka łyżek w dużej głębokiej patelni. Wrzucić na oliwę cebulę i zeszklić pod koniec wciskając przez praskę czosnek. Po około 1 minucie dodać mięso i smażyć na małym ogniu około 12- 15minut.

2. Po tym czasie do mięsa wlać pomidory z puszki i przecier, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.

3. Przygotować sos beszamelowy wg tego przepisu.

4. Teraz należy duże naczynie żaroodporne lub blaszkę nasmarować oliwą i na dno nalaż troszkę sosu pomidorowego.

5. Teraz w zależności od upodobań i czasu jaki chcecie na lasagne przeznaczyć można obgotować makaron lub nie. Ja go obgotowuje bo nie lubię kiedy jest na granicy al dente  a czasami bez obgotowania to się zdarza. Jeżeli obgotowujemy to wrzucamy po 3 płatki na wrzątek z łyżeczką oliwy na około 2-3minuty, gdy przy wyławianiu będą plastyczne to znak, że czas je wyciągać. Nie trzeba a nawet nie należy ich ugotować do miękkości. Nie należy wrzucać więcej niż 3 płatki na raz ponieważ wówczas ciężko je rozdzielać.

6. W naczyniu żarodpornym układamy pierwszą warstwę czyli kolejno 3 płatki makaronu dość sciśle obok siebie.

7. Wylewany na nie sos beszamelowy - kilka łyżek tyle aby zakryły płaty makaronu, Anie nie aż tyle aby w nich pływały.

8. Następnie na to nakładamy kilka łyżek sosu pomidorowo- miesnego.

9. I obsypujemy serem. Następnie układamy następną warstwę makaronu i postępujemy w kolejności jak wyżej itd.

10. Na ostatnia warstwę warto zachować sporą ilość beszamelu tak aby składała się ona tylko z beszamelu i sera żółtego.

11. Tak przygotowaną lasagnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st i zapiekamy 40-45minut. Przed podaniem studzimy minimum 15minut.

Smacznego!

piątek, 11 marca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/09 09:35:07
Po prostu cudo uwielbiam lasagne choć dużo z nią roboty.