Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
MUFINY DYNIOWO ORZECHOWE

Rewelacyjne mufinki, które zasadniczo wcale nie smakują jak mufinki. Są bardzo wilgotne i mocno imbirowe. Smak świeżo tartego imbiru bardzo dobrze komponuje się z dynią i orzechami. Te mufinki są też lekkie i puszyste, mało słodkie ale nie polecam zwiększać ilości cukru ponieważ polewa z białej czekolady reguluje to perfekcyjnie. Bardzo polecam akurat tą wersję do przetestowania.


Ilość: 10szt

Czas przygotowania: 15-20min plus pieczenie 25

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 3/4szkl mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szkl przecieru z dyni (ja użyłam takiego ze słika, który zrobiłam z dyni po haloween)
  • ½ szkl brązowego cukru
  • 1/3 szkl roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • ½ paczki cukru waniliowego
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać w misce.

2. Jajko ubić mikserem stopniowo dodawać cukier.

3. Do ubitego jajka dodać resztę składników i wymieszać niedbale łyżką.

4. Wkładać do foremek na mufinki po 1 łyżce ciasta.

5. Piec 20-25min w 180st.

6. Gdy chwilę przestygną można przygotować polewę: W kąpieli wodnej rozpuścić ¾ tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami stołowymi śmietanki 30%. Gdy składniki połączą się w gładką masę, nakładać po małej łyżeczce na każdą mufinkę a na szczycie można umieścić dowolny orzeszek albo inną ozdobę.

Smacznego!

 

 

niedziela, 06 marca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/07 20:06:58
świetny pomysł...a ta polewa...aż ślinka leci :)