Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
BRUKSELKA NA BOCZKU

Usłyszałam o tem przepisie już jakiś czas temu ale, że nie jestem szalonym fanem boczku czekał sobie w cieniu aż nie zatęsknię za brukselką. I stało się. Niesamowicie dograne połączenie. Mogłabym powiedzieć, że lepiej przyrządzonej brukselki nie jadłam. Aromatyczna, słodko słona. Mój ulubiony sposób na brukselkę. Bardzo polecam fanom tego warzywa.

Ilość: dodatek obiadowy dla 2 osób

Czas przygotowania: 20min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 350G brukselki mrożonej firmy Hortex (ta jest wyjątkowo słodka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 bardzo cienkich plasterków wędzonego boczku
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Brukselkę wrzucamy na wrzątek ze szczyptą sody oczyszczonej (dzięki temu zachowa kolor) i gotujemy do miękkości około 12-15min.

2. Boczek kroimy w kwadraty i wrzucamy na rozgrzaną oliwę.

3. Smażymy aż się wytopi pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. (czosnek można dodać nawet po zgaszeniu palnika gdy oliwa jest jeszcze gorąca)

4. Dodajemy soli i pieprzu i łączymy boczek z brukselką.

5. Podajemy z delikatnie doprawionym mięsem.

Smacznego!

niedziela, 17 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/17 18:30:57
Mam właśnie w zamrażalniku opakowanie brukselki Hortexu, już wiem jaki będzie jej los :P
-
2011/04/17 22:47:24
uwielbiam taka brukselke! :-))