Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CZOSNKOWE POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W BOCZKU

Bardzo ciekawa wersja na domowy obiad w wersji czosnkowej w sam raz na Dzień czosnku organizowany u Ireny i Andrzeja :). Mocno aromatyczna, niezmiernie wyrazista. Polędwiczki były bardzo kruche dzięki zalewie i bardzo soczyste przez owinięcie ich plastrami boczku. Pyszne i  efektowne danie. Bardzo polecam.

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: około 50min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 6-8 ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku
  • Maślanka do zmiękczenia mięsa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Polędwiczki myjemy, odcinamy przetłuszczone fragmenty i wkładamy do miski z maślanką. Odstawiamy na co najmniej 1h a najlepiej na kilka.

2. Płuczemy mięso z maślanki i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę i smarujemy nim mięso.

3. Tak przygotowane polędwiczki owijamy cienkimi plasterkami boczku.

4. Następnie umieszczamy je na naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180st. Pieczemy 30 minut.

6. Podajemy z warzywami lub z bagietką z masłem czosnkowym.

 

Smacznego!

wtorek, 19 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/19 16:56:55
Apetyczne te polędwiczki