Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CHUTNEY - KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Pierwszy raz natrafiłam na ten wynalazek w restauracji. Podawali ją jako przystawkę do pasztetu. Smak jest niesamowity i zachwycający. Sprawia, że najprostsza kanapka z wędliną smakuje i wygląda niesamowicie wytwornie. A zniewalający szkarłatny kolor wina i skarmelizowanego cukru mówi sam za siebie. Tą konfiturę po prostu trzeba mieć w domu przynajmniej na Wielkanocne śniadanie. Bardzo polecam!

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 1,5h

Ilość: 4 niewielkie słoiczki

SKŁADNIKI:

  • 1kg czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 120g cukru
  • 1/2litra czerwonego półwytrawnego wina (ja testowałam z Sziraz)
  • 80ml octu balsamicznego
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do zeszklenia cebuli około 3 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Cebulę obieramy, i kroimy z piórka/pół krążki.

2. Wrzucamy do rondla z zimną oliwą, solimy (na zimnej oliwie się zeszkla a wrzucając na gorącą smażymy).

3. Podgrzewamy często mieszając około 15minut, aż zobaczymy, że piórka cebuli robią się półprzeźroczyste jak na zdjęciu.

4. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy balsamico, i połowę porcji wina.

5. Smażymy do niemalże całkowitego zredukowania płynów. A następnie dodajemy resztę wina.

6. Smażymy do całkowitego zredukowania płynu.

7. Wrzącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

8. Wspaniała jako dodatek do pasztetu lub wędlin.

Smacznego!

wtorek, 05 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/06 17:37:05
Bardzo ciekawe!
-
2011/04/07 15:09:41
dziś szukałam przepisu na taką konfiturkę;) zapisuję i wypróbuję
-
2011/06/02 17:31:30
Na pewno wypróbuję :) Mam jednak pytanie odnośnie cebuli. Czy jest ostra czy łagodna ? Nie raz spotkałam się z określeniem, że czerwona cebula jest łagodniejsza, niestety nie mogę siez tym zgodzić bo tą co ja kupuje ( jedyna czerwona jaką do tej pory znalazłam w miejscy zamieszkania) jest bardziej ostra od białej.Wiem,że te małe są słodkawe. A Ty jakiej używasz ?
-
2011/06/03 09:02:32
Ja kupiłam małe czerwone cebule. Nie jadłam ich na surowo ale po uduszeniu z dodatkami cała konfitura wyszła lekko słodka (w ogóle nie pikantna) z delikatnym aromatem jakby owocowym, i o dziwo zapach cebuli wcale nie był głównym i narzucającym się.
A ogólnie to uważam, że czerwona cebula jest słodsza i delikatniejsza ale nie tyle w smaku co w zapachu i aromacie :-)
-
Gość: ala, *.adsl.inetia.pl
2011/11/18 12:11:01
witam:)
dziś postanowiłam zrobić to cudo :) biorę się do działania póżniej dam znać jak wyszło
-
2011/11/19 08:25:01
Powodzenia :-)
-
Gość: wyvern, *.icpnet.pl
2011/12/05 19:17:48
boski przepis, dziś jadę z koksem!
-
Gość: Dm1122, *.dynamic.chello.pl
2011/12/05 21:03:14
A ja właśnie kończę smazyc i pozostaje tylko jeść mam pytanie czytałem gdzieś w necie ze najlepsza jest jaki postoi kilka tygodni ? Czy ktoś wie lub z doświadczenia ma jakieś opinie?
-
2011/12/06 16:12:47
Przyznam, że mi bardzo smakuje zarówno od razu po przygotowaniu jak i po kilku tygodniach ale zwykle na zbyt długo nie starcza bo ma u mnie wzięcie :-)