Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
PYZY Z MIĘSEM

Naszła mnie ostatnio wielka ochota na coś tradycyjnego, polskiego i koniecznie domowego. I o dziwo mimo, że nigdy wcześniej nie jadłam domowych pyz z mięsem to danie właśnie postanowiłam przygotować. Przestudiowałam kilkadziesiąt przepisów i ostatecznie zdecydowałam na poniższą wersję. Zresztą bardzo słusznie bo była rewelacyjna i idealnie klasyczna J. Jedyną różnicą od ideału było to, że nie mogłam zmielić ugotowanego mięsa bo jeszcze nie posiadam maszynki ale zapewniam, że z duszonym też wyszły wspaniałe.


Czas przygotowania: 1h

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:


ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku i majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Połowę ziemniaków należy ugotować a połowę zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane).

2.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy.

3. Starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru soku i mieszamy z ugotowanymi, jajkiem i mąką. Następnie wyrabiamy ciasto. W razie gdyby się bardzo kleiło można podsypać je mąką.

4. Zmielone mięso dusimy na łyżce masła z przyprawami i cebulką (ok. 15-20min)

5. Gdy mięso nieco przestygnie wbijamy do niego jajko i dodajemy bułkę i mieszamy (aby powstałą dość zwięzła papka) Formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego.

 

6. Odrywamy po kawałku ciasta (wielkości kluski śląskiej) i spłaszczamy na ręce. Na środku każdego plaska układamy kulkę z mięsa i zlepiamy mniej więcej jak nieregularnego pieroga, po czym kształtujemy z niego kulkę.

7. Tak przygotowane pyzy wrzucamy na osolony wrzątek o gotujemy 12minut od wypłynięcia.

8. Podajemy z przysmażoną cebulką i surówką.

Smacznego!

poniedziałek, 11 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Komentarze
2011/04/12 07:57:21
Lubię pyzy, ale tylko trochę, tzn, że jem 2 i mam dość na kilka miesięcy. Nie wiem skąd to się bierze, ale tak właśnie jest ;) Ale ich smak lubię.
-
2011/04/12 08:31:41
Mam dokładnie tak samo, że lubie je raz na czas, więc jak już je jem to muszą być idealne ;-) bo jak się zrażam do potraw to też na długo.
Pozdrawiam
Kasia
-
2011/04/13 21:14:31
Pysznie wyglądają ;]
-
Gość: ania, aehv100.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/07 12:32:47
Zrobiłam, wyszły rewelacyjnie, polecam
-
Gość: , rybka126.fucio.net
2012/01/13 11:10:16
a ja uwielbiam i dzisiaj zrobie jem je tylko z mezem bo syn nie moze na nie patrzec


-
Gość: jola, rybka126.fucio.net
2012/01/13 11:14:33
jak sie robi czarne kluski bardzo je lubie ale nie wychodza mi w czym problem
-
Gość: doro, g230049229.adsl.alicedsl.de
2012/02/18 20:48:49
SUper mniam palce lizac :)
-
Gość: kotek5, bni77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/10 19:45:19
Uwielbiam. Mogę jeść codziennie.Smacznego
-
2012/05/03 14:42:10
Zrobiłam dziś i wyszly całkiem smaczne. Polecam
-
Gość: akacja_lipowa, v01-15.opera-mini.net
2012/05/16 19:37:50
fajny przepis, właśnie go sobie wydrukowałam. Jutro wypróbuję i napiszę jak się udało ;)
-
2012/05/17 17:48:41
Powodzenia i smacznego :)

www.przepisyzsercadomu.blox.pl
-
Gość: dominika, 77-253-151-91.adsl.inetia.pl
2012/08/30 14:16:15
robiłam i są przepyszne;) oczywiście nie trzyamałam sie szczegółowo przepisu bo troch zwiekszyłam proporcje;) ale są boskie polecam;)
-
2012/10/22 14:30:14
Rewelacja również polecam:)
Zapraszam do siebie
kuchareczkamala.blogspot.com
-
Gość: , 109.95.204.2*
2012/10/23 13:13:10
ja właśnie teraz robię moja córcia z mężem uwielbiają jak im je podaję gotowe, zawsze coś urozmaicam ;)
-
Gość: Mag, h-218-27.a336.priv.bahnhof.se
2013/01/09 20:56:18
Cos spartolilam, bo masa z ziemniakow nie za bardzo przypominala ciasto. Podejrzewam, ze to przez nadmiar wody z ziemniakow. Jak je odcisnac najskuteczniej?
-
Gość: Margolcia, adsl-75-49-222-136.dsl.emhril.sbcglobal.net
2013/01/16 01:36:01
Mam rewelacyjny sposob na odciskanie wody z kartofli
PONCZOCHA!!!!!
Wsadzic pare lyzek startych kartofli i scisnac koncowke
Sposob sprawdzony, ponczocha nie peka a kartofle wychodza suche jak wior
-
Gość: Gladkaa, 109241158005.unknown.vectranet.pl
2013/09/04 12:14:55
albo pielucha tetrowa do wyciskania w zasadzie wszystkiego :) właśnie robię knedelki z mięsem dla męża i śliwkami dla mnie i dzieciaczków :)...już mi ślinka cieknie
-
Gość: Ewa K, staticline-31-182-81-203.toya.net.pl
2014/01/14 10:56:34
Doskonały przepis, robiłam kilkakrotnie,zawsze pyszne