Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
ROLADY WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM

Jedno z ulubionych bardzo klasycznych dań obiadowych w naszym domu. Cały sekret i urok tego dania tkwi w kruchości mięsa i doprawieniu sosu. Tajemnicą idealnego schabu jest długie marynowanie go w maślance lub mleku, dzięki czemu mięso staje się kruche ale jednocześnie bardzo soczyste. Tajnikiem sosu jest wblendowanie do niego kilku suszonych pomidorów, które nadadzą mu głębokiego słonecznego smaku. Bardzo polecam .

Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 45minut plus czas marynowania około 12h

SKŁADNIKI:

  • 2 plastry schabu bez kości
  • Szynka wędzona lub boczek – 2 plasterki
  • Ser żółty 4 plasterki (ja użyłam koziego)
  • Puszka pomidorów
  • 5 sztuk pomidorów suszonych
  • Szczypta oregano
  • 1 łyżeczka balsamico
  • Sól
  • Pieprz
  • Ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 plastry schabu rozbić bardzo cienko i umieścić w misce z maślanką. Przykryć i odstawić na 12h.

2. Po tym czasie schab opłukać i doprawić dolą i pieprzem. Na każdym rozbitym kotlecie umieszczamy plaster szynki lub boczku i plaster sera i zawijamy jak krokieta (tak jak te naleśniki).

3. Umieszczamy z naczyniu żaroodpornym i odstawiamy.

4. Na sitku odcedzamy pomidory z puszki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy do niego czosnek, oregano, balsamico, sól i pieprz. Blendujemy kilka sekund.

5. Sosem zalewamy rolady, na wierzchu umieszczając po plasterku sera na każdej z roladek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.

 

6. Zapiekamy około 30minut.

7. Podajemy z kluskami lub ziemniakami.

Smacznego!

 

wtorek, 26 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/26 17:32:42
wygląda mega apetycznie..;):) lubie takie dania
-
2011/04/26 17:33:17
wygląda mega apetycznie..;):) lubie takie dania
-
2011/04/26 20:12:15
ale smakowicie sie zapowiada to jedzonko:)