Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
ZAPIEKANKA ALLA CIASTO KALAFIOROWE

Bardzo ciekawa koncepcja na alternatywny obiad. Bardzo delikatne w smaku dobrze wypieczone. Jeżeli lubicie kalafiora to na pewno przypadnie wam do gustu. Danie jest niepozorne ale mimo zawartości głównie warzyw jest niesamowicie sycące. Przepis mocno zmodyfikowany, inspiracja pochodzi z tej strony. Polecam.

Czas przygotowania: 1h 15min

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności 2/10

SKŁADNIKI:

 

  • Mrożony kalafior około  500 g
  • 1 cebula
  • 6 bardzo dużych jajek
  • 20 g posiekanej bazylii lub szczypiorku
  • 120 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (niekoniecznie ponieważ tylko nadaje kolor)
  • 100g żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • 80g posiekanego podsmażonego drobno wędzonego boczku
  • Kilka krążków cebuli ozdobnie do poukładania na wierzch

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kalafior ugotować do miękkości i umieścić na durszlaku do odcieknięcia.

2. Cebulę posiekać w piórka.

3. Jajka ubić na puszystą pianę.

4. Delikatnie wmieszać do jajek mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, na koniec dodając kalafior, boczek i ser.

5. Gdy masa jajeczna połączy się z pozostałymi składnikami, wylewamy ją do tortownicy o Średnicy 22cm.

6. Na wierzchu układamy kilkoma krążkami cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na 45-50min,

Smacznego!

niedziela, 03 kwietnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/04 09:22:22
bardzo fajny pomysł. co jak co ale kalafiora to ja bardzo lubię;)