Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
KREPLACH i festiwal żydowskich smaków

 Jakiś czas temu dostałam zaproszenie do blogowego udziału w festiwalu żydowskich smaków, który odbywa się we Wrocławiu. Jako, że bardzo lubię i zdecydowanie popieram wszelkie kulinarne inicjatywy nie mogłam odmówić J. Przyznam, że jeżeli chodzi o kuchnię żydowską to dopiero raczkuję w tej tematyce. Jednak ten festiwal zdecydowanie przybliżył mi całe zagadnienie. Kuchnia żydowska okazała się być wcale nie taka straszna a do tego bardzo ciekawa i zdrowa. Przyrządzone przeze mnie pierożki z ciasta krojonego są bardziej inspiracją niż oryginalnym przepisem, który jednak przypadł do gustu moim domownikom. Pyszne, maślane i kruche z mięsnym wyrazistym nadzieniem. A do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zrobią furorę na niejednym przyjęciu. Czego chcieć więcej.  Polecam J


Ilość: 8 – 12 sztuk

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 25minut

SKŁADNIKI:

  • Ciasto francuskie
  • 4 kotlety mielone lub podsmażone mięso mielone z cebulką
  • 1 łyżka maggi
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru
  • 2 łyżki majonezu
  • Szczypta pieprzu cyenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kotlety siekamy na drobne kawałki i mieszamy z pastą pomidorową, majonezem, pieprzem cyenne, solą, pieprzem i magą.

2. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i kroimy go na kwadraty o dowolnej wielkości (ważne żeby nie były to prostokąty ponieważ nie uda się ich wówczas uformować).

3. Z każdego kwadratu wycinamy mniejszy kwadrat tak aby odkrojona część stworzyła „ramkę”, która stanie się bokami naszych kreplach.

4. Następnie odwijamy ramkę tak jak na zdjęciu aby utworzyć boczny stelaż dla farszu.

 

 

5. W ten sam sposób zawijamy dwa pozostałe rogi.

6. Następnie smarujemy pierożki rozkłóconym białkiem jajka.

7. I napełniamy farszem, tak aby farsz mieścił się w środku utworzonej z ciasta „ramki”.

8. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st i zapiekamy około 10-13 minut do zrumienienia.

9. Podajemy jako dodatek do zupy lub samodzielna przystawka.

Smacznego!

 

 

 

czwartek, 26 maja 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/26 20:47:43
A nie powiedziałabym, że takie to proste jest :-) Kuchnia żydowska mnie fascynuje...! A jeszcze nigdy sama nie próbowałam niczego robić. Może jedną sałatkę z selera "po żydowsku", ale nie ma się oszukiwać - w końcu trzeba się przemóc. U Ciebie pięknie się prezentuje :)
-
2011/05/26 21:06:06
Dziękuję :) A przy poszukiwaniu przepisów z kuchni żydowskiej rzeczywiście nie jedna rzecz mnie zainspirowała i czeka na wykorzystanie więc warto pogrzebać :-)
-
2011/05/27 12:03:16
Pyyyyyszne!:) Bardzo pięknie wygląda i tak też na pewno smakuje;)