Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
SPAGHETTI BOLOGNESE W WERSJI IDEALNIE ZRÓWNOWAŻONEJ

Klasyka, jednak w mojej własnej wersji. Jadam spaghetti bardzo często bo bardzo je lubię, ale nawet w dobrej restauracji nie spotkałam się z ideałem. Metodą prób i błędów dotarłam do rewelacyjnej receptury. Jest zrównoważona, na tyle, że kawas przecieru nie zabija wszelkich innych smaków a aromat bazylii czy czosnku nie walczy z całą resztą. Pachnie pięknie a smakuje niesamowicie. Bardzo polecam.


Poziom trudności: 5-6/10

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 20minut

SKŁADNIKI:

  • 4 gotowe niewielkie domowe kotlety mielone już uprzednio usmażone mogą być rozmrożone ja robię z tego przepisu (można oczywiście użyć mięsa surowego ale wierzcie mi to nie będzie to samo)
  • Puszka pomidorów
  • 1 duży słodki pomidor obrany ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 listków świeżej Bazyli lub szczypta suszonej
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Ser żółty tarty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kotlety kroimy z drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do lekkiego zbrązowienia. Można w międzyczasie podlać przyprawą maggi (około 1 łyżką).

2. Pomidory z puszki odcedzamy na sitku aby woda ociekła (jeżeli tego nie zrobimy sos będzie niezmiernie rzadki).

3. Odcedzone pomidory, obrany czosnek i pokrojonego pomidora bez gniazda nasiennego wrzucamy do blendera. Dodajemy soli i pieprzu i blendujemy, niezbyt dokładnie. Na tyle aby większe kawałki pomidora się rozpadły.

4. Następnie zalewamy mięso sosem i chwilę smażymy razem żeby smaki się przeszły.

5. Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy serem żółtym. Podajemy gorące. Choć równie dobrze smakuje odgrzane następnego dnia.

Smacznego!

środa, 25 maja 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: habalek, *.dynamic.chello.pl
2011/05/25 13:29:35
no noto sie mężuś ucieszy na taki obiadek z takiej pieknej patelni.życzymy smacznego
-
2011/05/25 13:34:11
Teraz już będzie musiał ;-) Dziękuję :)
-
2011/05/25 15:40:27
z gotowymi kotletami jeszcze nie robiłam, to dla mnie nowośćale chętnie wyprubuję jak tylko będe miała nadmiar mielonych :)
-
2011/05/25 20:57:28
no narobilas mi smaku:)
-
Gość: zuza, *.ssp.dialog.net.pl
2014/06/05 13:45:16
faktycznie to nie to samo co z surowego mięsa, bardzo dobre!