Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
SZPARAGI W SOSIE CHLEBOWYM Z CZOSNKIEM ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

 Od tygodnia przemykam się czym prędzej pomiędzy książkami, kuchnią, komputerem a uczelnią i gimnastykuje się niemiłosiernie żeby te wszystkie składniki połączyć. Dziś okazało się, że wychodzi mi to całkiem nieźle więc po zaliczeniach podreptałam na bazarek po świeże szparagi i rabarbar żeby oficjalnie dołączyć do akcji do, których się zapisałam i wreszcie ugotować coś z prawdziwego zdarzenia. Pierwszy raz próbowałam szparagów i przyznam, że smakują delikatnie, nie narzucają się, troche przypominają duże kiełki fasoli mung. Idealnie pasowały do chlebowego sosu czosnkowego i szynki parmeńskiej, w którą były zawinięte. Jeżeli do tej pory mieliście wątpliwości odnośnie tego warzywa to bez oporu powiem, że nie potrzebnie. Polecam na romantyczną kolację, bo nie można pominąć faktu, że szparag to mocny afrodyzjak.



Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 30minut

SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk białych szparagów
  • Szynka parmeńska w cienkich plastrach – 6 plastrów

Sos:

  • 2 kromki chleba tostowego (bez skórek)
  • 5 ząbków czosnku
  • 80ml śmietanki 30%
  • 2-4 łyżki wody w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Szparagi myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw jak marchewkę.

2. Zawijamy je z plastry szynki (każdy 1 szparag w 1 plaster szynki). I odstawiamy.

3. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy.

4. Wylewamy sos do naczynia żaroodpornego na dno.

5. Na sosie układamy szparagi owinięte szynką.

6. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 225st i zapiekamy około 20minut.

Smacznego!

sobota, 28 maja 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/29 10:59:59
Kasiunia, bardzo ciekawy pomysł na szparagi. O sosie chlebowym nawet bym nie pomyślała :) Z pewnością przepis do wypróbowania ;) Pozdrawiam.
-
2011/05/30 09:16:12
Jakie rarytasy! :D mmmm!
-
2012/05/03 10:11:20
Właśnie chyba też wypróbuję, bo moje pierwsze szparagi z sosem holenderskim to była porażka:-))