Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
AROMATYCZNA PIZZA Z CREME FRISCHE

 Jest to niezmiernie alternatywna pizza. Samo jej zdjęcie wystarcza żeby dostrzec, że nie ma zbyt dużo wspólnego z pizzą. Mimo to bardzo nam smakowała. Przyznam również, że pierwszy raz jedliśmy creme frische przypuszczam, że osoby, które też go nie jadły mogą, jak ja wcześniej, myśleć, że smakuje on jak śmietana. Nic bardziej mylnego. Creme frische mimo, że ma zastosowanie podobne do śmietany w smaku nie ma z nią nic wspólnego. Smakuje jak bardzo puszysty i delikatny serek mascarpone. W tej pizzy doprawiony czosnkiem, solą i pieprzem. Pizza jest niezwykle wyśmienita i u mnie w domu zagości jeszcze wielokrotnie. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania:  creme frische 12h pizza 1,5h

SKŁADNIKI:

Na creme frische:

  • 1 kubek maślanki
  • 1 kubek śmietanki 30%

Na ciasto do pizzy( przepis podpatrzony w fabryce przepisów):

  •     250g mąki pszennej
  •     1 łyżeczka drożdży instant
  •     125ml letniej wody
  •     szczypta soli
  •     50ml oliwy z oliwek lub oleju
  •     1/2 łyżeczki cukru

 

Dodatki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • Sól
  • Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wieczór przed pieczeniem w plastikowym pojemniku umieszczamy maślankę i śmietankę i mieszamy. Następnie pojemnik umieszczamy w większej misce i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12h.

2. Teraz w dniu pieczenia przygotowujemy ciasto: w wodzie z cukrem rozrabiamy drożdże i odstawiamy na 10min.

3. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy gładkie ciasto.

4. Miskę z ciastem wsuwamy do foliowego woreczka, związujemy szczelnie i odstawiamy na 50min.

5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i bardzo cienko rozwałkowujemy, na kształt i rozmiar docelowej pizzy. Tak przygotowane spody odstawiamy na 15min do napuszenia.

6. W tym czasie zbieramy gęstą część creme frische ponieważ na dnie pojemnika wydzieliła się serwatka, uważajmy jednak żeby nie zmieszać płynów. Następnie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę prosto do miseczki z gęstym cremem frische, dodajemy również soli i pieprzu.

7. Cebulę kroimy na bardzo, bardzo cieniutkie piórka.

8. Na pizzach rozsmarowujemy creme frische.

9. Posypujemy je cebulą.

10. Wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 220st i zapiekamy 15-20min.

Smacznego!

 

środa, 22 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/22 21:19:16
w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować, bo pizzę często robię
-
2011/06/22 23:23:39
Pierwszy raz widzę taką potrawę, spróbuję przy najbliższym pieczeniu pizzy ją zrobić. I zaległe cebularze. :)
-
2011/06/23 01:01:14
Kiedyś czytałam o creme frische i jakoś mi uciekł, tym razem w końcu spróbuję. Do tego tylko miska wiosennych sałat i będę miała mój idealny obiad :)
-
2011/06/23 10:18:47
Szczerze polecam bo jest to super odmiana dla klasycznej pizzy, którą też uwielbiam :-)
-
2011/06/24 19:38:09
Ślinka mi cieknie :) pysznie wygląda ta pizza.