Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
BUŁKA WROCŁAWSKA

Uwielbiam klasyczne pieczywo szczególnie wykonane w domu, jeszcze ciepłe. Jeżeli myślicie, że taka bułka już wam się przejadła to zapewniam, że nic bardziej mylnego. Jest idealna. Delikatnie chrupiącą w środku niesamowicie sprężysta i mięciutka. A zapach jak z najlepszej piekarni sprzed lat. Idealny przepis znalazłam u Liski nie miałam jedynie świeżych drożdży ale zapewniam, że z drożdżami instant wychodzi perfekcyjnie.


Ilość 1 bułka poznańska

Poziom trudności: 3/10

Czas: 3h

SKŁADNIKI:

  • 300 g pszennej mąki 
  • 80 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • ¾ łyżeczki soli
  • 20 g oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Cukier rozpuszczamy w letnim mleku i wsypujemy drożdże. Odstawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Według mnie niezastąpiony będzie mikser z przystawkami do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto bardzo się lepi.

3. Po dokładnym wyrobieniu ciasta miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5.

4. Następnie formujemy podłużny długi bochenek i umieszczamy go w koszu do wyrastania oprószonym mąką. Kosz wsuwamy do foliowego worka szczelnie zamykamy np. gumką recepturką i odstawiamy na około 1h.


5. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą.

6. Na gorącą blachę przekładamy wyrośnięty bochenek piekarnik spryskujemy wodą i szybko wsuwamy blaszkę z bułką wrocławską.

7. Pieczemy 30min. P 10 minutach obniżamy temperaturę do 210st.


Smacznego!

czwartek, 30 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/30 12:13:38
ale buła! :) super Ci wyrosła!
-
2011/06/30 14:12:24
Piękna, wygląda jak z piekarni, a na pewno smaczniejsza :)
-
2011/06/30 14:22:05
śliczna
-
2011/06/30 19:06:45
3 Z żadnej piekarni nie smakuje tak, jak własnoręcznie upieczona :)
-
2011/06/30 19:59:02
Ale piekna- pomysle, zeby taka zrobic :) Moge skoryzstac z przepisu?
-
2011/07/01 08:55:23
Dziękuję :-), a do skorzystania z przepisu zachęcam bo naprawdę warto :-)
-
2011/07/01 11:12:16
Mniam:)
Pod przepisem na pitę umieściłam pytanie do Ciebie:)