Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CHIJIMI CZYLI KOREAŃSKIE PLACKI ZE SZPINAKU

Jest to wyjątkowo smaczne i proste danie, jednak wyjątkowo nie fotogeniczne. Przygotowanie zajęło mi około 15minut a obiad był zachwalany długo po nim.  Smaczne delikatne placki ze szpinaku idealnie pasują do chrupiącego sera. Nie jest to lekki obiad, raczej mocno sycący ale raz na jakiś czas zdecydowanie warto sobie na taki pozwolić J Przepis podpatrzyłam u Atiny minimalnie zmieniłam.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 15-20min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • starty żółty ser
  • sos czosnkowy: u mnie creme frische z 2 ząbkami czosnku i solą

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Szpinak rozmrażamy w garnku i studzimy.
2. Umieszczamy go w misce, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier i mieszamy.
3. Ser kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce. Według mnie taki w plasterkach łatwiej się przekłada na patelni.
4. Następnie rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju.
5. Na patelnie nakładamy niewielkie porcje papki szpinakowej (ok. 1łyżka) i spłaszczamy.


6. Na wierzchu każdego plaska układamy ser żółty.

7. Smażymy około 1-2min po czym przekładamy je na drugą stronę i wysmażamy ser na słoty kolor.

8. Podajemy niezwłocznie z sosem czosnkowym, ziołowym lub innym ulubionym.
Smacznego!

środa, 29 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/29 21:32:36
Ciekawe placki - chętnie bym spróbowała takich.
-
2011/06/29 22:09:00
Pyszne, chyba jutro zrobię:)
-
2011/06/29 23:08:23
bardzo fajny pomysł! zwłaszcza gdy po lodówce hulają liście szpinaku :)
-
2011/06/30 00:11:51
Mmmm, bardzo lubię szpinaki, jeszcze z serem..jak dla mnie super!
-
2011/06/30 09:07:14
ciekawe i zapewne smaczne. Dobrze doprawiony szpinak jest super :)
-
2011/06/30 11:57:12
Jestem zachwycona Twoimi przeisami, bo idealnie uderzają w mój gust kulinarny. Dużo mięsa, szpinaku, czosnku i przypraw! Mniam!;)
-
2011/06/30 12:56:53
Idealnie mnie podsumowałaś, dodam jeszcze tylko pieczywo i voila ;-))
-
2011/06/30 14:25:46
hehehe cieszę się:) Nie znamy się wcale, a tu proszę ile można się dowiedzieć o drugim cżłowieku z "jego talerza";)))
Chyba będę tu czestym gościem! Umieszcam Cię na mojej liście! a co;)
-
2011/06/30 19:05:48
Te placuszki są super! I nie powiedziałabym, aby były niefotogeniczne.. wręcz przeciwnie, mają swój kosmiczny urok :) Pycha :)
-
Gość: kasia.koczwara, 92.20.64.*
2011/07/01 02:18:59
Znakomity pomysl! Ja ze szpinakiem to odrobinke na bakier, ale widze, ze w Twojej wersji wyglada smacznie i nawet zjadliwie! :):):))))))))

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/07/01 08:58:56
waniliowakawiarenka -będzie mi bardzo miło :-)), i tak mnie zaintrygowałaś komentarzem, że u Ciebie ostatnio spędziłam pół dnia i na pewno będę zaglądać :-)
A te placki warto zrobić bo ja też lubię szpinak tylko w niektórych wersjach a ta jest wyjątkowo smaczna i szybka :-).
-
2011/07/20 09:27:00
:)))ja u Ciebie tez spędziłam ostatnio trochę czasu (goście przyjeżdżają, a Twój blog świetnie nadaje się do szukania czegoś nietuzinkowego:) ale wiesz jak ciężko mi się zdecydować....
-
2011/07/21 09:38:05
waniliowakawiarenka -Też mam ostatnio decyzyjne problemy bo mam ochotę na wszystko a czasu trochę za mało no i osób, które by to przejadły też ;-) ale podpatrzone u Ciebie jagodowe bułeczki aż się proszą o wykorzystanie muszę tylko zdążyć w sezonie :-)