Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CHLEB PEŁNE ZIARNO - ULUBIONY

  Chleby to jedno z bardziej urodziwych dań i tych dających się przyjemnie fotografować. Wyglądają smacznie nawet na sklepowych półkach, ale nie do tego stopnia żeby się nimi zachwycać, no przynajmniej tymi w sklepie byłoby trudno. Może dlatego, że mi się opatrzyły przez całe życie a może dlatego, że brak im tych nieregularnych pęknięć i kształtów, które uważam za nieziemskie. Im bardziej indywidualny chleb, im więcej serca i ochoty w niego włożymy tym jest smaczniejszy i z większą chęcią się go je. Myślicie, że to przesadna głębia użyta do opisu pieczywa? Może macie trochę racji ale gdybyście spróbowali tego chleba… Chleb idealny lekko miodowy, pszenny z ogromnymi dziurami nieziemsko puszysty z chrupiącą skórką, długo utrzymujący świeżość. Chleb absolutnie ulubiony, mogłabym go jeść codziennie a nawet kilka razy dziennie ;-). Za przepis dziękuję Lisce(mąkę orkiszową podmieniłam na pełne ziarno ale chleb wyszedł rewelacyjny tak jak autorce).


Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 12h zaczyn, 4-5h

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki pełne ziarno
  • 80 g wody


Odstawić na 12-24 h

Następnie dodać:

  • 150 g wody
  • 30 g miodu
  • 300 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
  • 2/3  łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki razem z gotowym zaczynem umieszczamy w większej misce i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Miksujemy co najmniej 7-8minut.

2. Ciasto będzie raczej luźne. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Miskę umieszczamy w foliowej torebce, owijamy i odstawiamy na 2h.

3. Po tym czasie kosz do wyrastania chleba mocno podsypujemy mąką. Formujemy bochenek i umieszczamy go w koszyku łączeniem do góry.

4. Kosz umieszczamy ponownie w foliowej torebce i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250st.

6. Na gorącą blachę delikatnie przekładamy bochenek. Mój rozlał się nieco na boki ale potem pięknie wyrósł z górę.

7. Szybko wsuwamy chleb do piekarnika, spryskując przed zamknięciem jego ścianki 4-5razy wodą ze spryskiwacza.

8. Pieczemy 35minut.

9. Studzimy na kratce.


Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/27 16:51:49
Zabrzmi to co najmniej śmiesznie, ale zrobię na Święta, gdy tylko będę miała dostęp do wszystkich składników :) Wygląda bosko!
-
2011/06/27 17:36:04
Przepiękny bochenek:)
-
2011/06/27 17:37:44
Kocham domowe chleby :) Piękny jest :)
-
2011/06/27 18:19:59
piękny bochenek
-
2011/06/27 19:09:37
Mam ochotę na tak chlebuś:) Domowe, mniam...
-
2011/06/27 20:11:56
Piękny!
-
2011/06/27 23:17:37
ale piękny! :) poproszę kromkę
-
2011/06/27 23:43:28
Świetny chlebek, uwielbiam ortkiszowe chleby. Napewno kiedyś go zrobię :)
-
2011/06/27 23:44:07
Miało być orkiszowe chleby :)