Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
GNIOCCHI w PIKANTNYM SOSIE NA BECONIE

Dużo czasu zajęło mi zdecydowanie się, żeby choć raz zastąpić kluski śląskie gniocch’ami. Szczególnie po tym, jak kupione niegdyś okazały się być potwornie niesmaczne, ciągnące a jednocześnie twarde, z aromatem margaryny. Jednak w końcu się zdecydowałam mimo ogromnych obaw i stukrotnych upewnień ze strony męża czy jestem tego pewna. Okazało się jednak, że jak w wielu przypadkach produkt zrobiony w domu jest milion razy lepszy od gotowego. Gniocchi to jakby delikatniejsza, rozpływająca się w ustach forma klusek. Idealnie zgrywa się z pikantnym, aromatycznym sosem.  Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 15minut plus gotowanie ziemniaków około 20min

SKŁADNIKI:

Na gniocchi:

  • 400g ziemniaków ugotowanych
  • 100g mąki pszennej typ 650

Na sos:

  • 200ml śmietanki 30%
  • Sól
  • Pieprz
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawa ognista Kamis w młynku (lub po dużej szczypcie: chili, kolendry, gorczycy białej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ugotowane ziemniaki musimy potraktować tłuczkiem aby powstała z nich gładka masa.

2. Dodajemy do nich mąkę i wyrabiamy ciasto. Nie powinno zbyt kleić się do rąk.

3. Formujemy wąski wałeczek z ciasta.

4. Kroimy go pod kątem na ok. 1cm fragmenty. Na każdym można zrobić szlaczek dociskając płasko widelec. Ja w pośpiechu pominełam :)

5. Gotujemy w dużym garnku wodę z solą i łyżką oliwy/oleju.

6. Zanim woda się nie zagotuje, wrzucamy na patelnie pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż się ładnie wytopi. Pod koniec przeciskamy na patelnię ząbek czosnku. Po około minucie zalewamy wszystko śmietanką, doprawiamy do smaku.

7. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje, Powinno to potrwać nie dłużej niż kilka minut.

8. Następnie wrzucamy gniocchi na wrzątek i gotujemy niecałą minutę od wypłynięcia.

9. Gotowe gniocchi polewamy sosem i podajemy.

Smacznego!

wtorek, 14 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/14 15:52:08
bardzo ciekawy sosik ;]
mmm ;]
-
2011/06/14 17:35:57
uwielbiam takie rarytasy :)
-
2011/06/14 18:44:34
taki sosik pyszny musi być :)
-
2011/06/15 14:33:49
Pycha! A gnocchi są naprawdę przepyszne, nie warto było się ich bać :)
-
2011/06/15 19:31:26
Cała prawda są pyszne i bardzo łatwe, teraz przede mną wiele ich rodzajów do wypróbowania :-D