Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
INTENSYWNY CHUTNEY POMIDOROWY

 Jak wiadomo rozpoczynamy sezon pomidorowy. I przyznam, że nie tyle truskawki czy inne owoce, co słoneczne pomidory, malinówki to dla mnie smak lata. Prawdziwe letnie polskie pomidory smakują i pachną jak słońce. Zawsze latem mam ich co najmniej kilkanaście sztuk w koszyczku, stanowią piękną i użyteczną stałą dekoracje kuchni. Jednak tym razem postanowiłam zatrzymać ich słoneczny smak w słoiczku, żeby zimą też się nim cieszyć. Tak powstał ten chutney. Jest bardzo aromatyczny. Lekko pikantny, gęsty. Idealny do maczania paluszków czy bagietki. Bardzo polecam.


Ilość: 6 słoiczków około 350g

Poziom trudności:4/10

Czas przygotowania: 3h

SKŁADNIKI:

  • 3kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 7 ząbków czosnku
  • Mały kawałek selera
  • Pieprz cyenne około 1/5 łyżeczki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Paprykę myjemy, kroimy i pozbawiamy ją nasion.

2. Cebulę, seler i czosnek obieramy.

3. Powyższe warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 minut w 230st.

4. Następnie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i umieszczamy w dużej głębokiej misce (ja umieściłam w 2), dodajemy pozostałe składniki łącznie z upieczonymi warzywami i blendujemy na niezbyt gładką masę.

5. Tak przygotowany chutyey przekładamy do garnka i gotujemy aż odparuje nadmiar płynów. Około 1h.

6. Następnie przekładamy go do wyparzonych słoiczków zakręcamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 130st i pasteryzujemy około 20minut.

7. Tak przygotowane słoiczki można długo przechowywać w ciemnym miejscu.

Smacznego!

środa, 08 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/08 17:26:38
Tak bardzo ubolewam nad tym, że wykluczyłam ze swojej diety pomidory... Czytając ten przepis przypomniał mi się domowy keczup. Ślinka cieknie!
-
2011/06/08 22:25:53
mmm...
smak skapanych w słońcu warzyw.
rewelacja.