Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
PIKANTNY CHUTNEY RABARBAROWO- CEBULOWO- JABŁKOWY Z RODZYNKAMI

Bardzo lubię podjadać różne sosiki  i dipy podawane w restauracjach do zakąsek. I dopiero jakiś czas temu zdałam sobie sprawę, że one są tak bardzo aromatyczne dlatego, że zapewne w słoiczku przegryzają się smakami ( ten poniższy chutney musi przegryzać się z sobą co namniej 2 tygodnie). Podeszłam do sprawy jako do wyzwania, z którego obecnie wychodzę obronną ręką. Nieco intrygujące, alternatywne zestawienie smaków tego chutneya okazało się być wspaniałym odkryciem. Usytuowałabym go gdzieś w pobliżu konfitury z czerwonej cebuli, jednak jest on mniej słodki, bardziej wytrawny, pikantniejszy. Jestem przekonana, że kilka słoiczków z pewnością znajdzie zastosowanie w każdej spiżarni, ja polecam do krakersów, chipsów, mięs lub serów.


Ilość: ok. 5 słoiczków

Czas przygotowania: 30-45minut

Poziom trudności: 1/10

SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka
  • 7 łodyg rabarbaru
  • 4 małe czerwone cebule
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¼ Łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 30ml octu winnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Rabarbar, jabłka i cebule obieramy i kroimy. Każdy sposób będzie dobry, byle nieco rozdrobnić warzywa i owoce by mogły zmięknąć.

2. Smażymy owoce i warzywa na oliwie około 20minut, w międzyczasie doprawiając je pozostałymi składnikami. Można oczywiście pominąć oliwę i dusić składniki we własnym soku ale tłuszcz zawsze wyostrza smak i aromat potraw.

3. Następnie odstawiamy patelnie aby chwile przestygła.

4. Możemy w tym czasie pasteryzować słoiczki. Idealną dla mnie metodą jest metoda piekarnikowa. Czyli umyte słoiczki wyparzamy wrzątkiem po czym wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 130st i wypiekamy je 15minut.

5. Następnie blendujemy wszystkie składniki, z grubsza, niezbyt dokładnie, bo powstanie „breja”.

6. Podgrzewamy tak powstały przecier, aż do zagotowania.

7. Gdy się zagotuje przekładamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i umieszczamy ponownie w piekarniku. Ta sama temperatura czyli 130st i wypiekamy przez 15 minut. W ten sposób mamy pewność, że możemy słoiczki długo przechowywać.

 

Smacznego!

piątek, 03 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/03 16:56:28
połączenie rabarbaru z cebulą - to brzmi baaardzo ciekawie :) pozdrawiam :)
-
2011/06/03 17:57:58
ja w tym roku pierwszy raz zaczęłam robić chatney- e i stałam się ich wielką fanką. Nie wiedziałam, że są aż tak smaczne :) Cebulowy też będe próbowała :)
-
2011/06/03 20:12:46
zapewne jest bossski...
-
2011/06/04 10:59:33
Bardzo mi smakował taki prosto z garnka, nie mogę się doczekać jaki będzie po tych 2 tygodniach :-)
-
2011/06/04 22:19:34
przymierzam się do przygotowania bardzo podobnego chutney:) mam nadzieje że mi wyjdzie, bo zapowiada się bardzo smacznie:)