Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
PITA ROBIONA PRZEZ ROSY CZYLI PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE FETĄ

 Pierwszy raz zrobiłam to pieczywo około 2 lata temu. Wydawało mi się ono strasznie czasochłonne i pracochłonne więc mimo, że bardzo nam smakowało odkładałam powtórkę aż do teraz. Okazało się jednak, że od kąd piekę chleby i inne drożdżowe specjały to i ten nie jest wcale taki skomplikowany. Bardzo puszyste ciasto, suto nadziane kawałeczkami sera feta. Idealnie smakuje do mięsnych dodatków np. bułgarskiej kebapczety, którą też przyrządziliśmy na nasz wieczór kuchni bułgarskiej. Przyznam, że równie wyśmienicie zastępuje drugie śniadanie, bo wyjątkowo długo utrzymuje świeżość. Bardzo polecam.


Ilość: Duża tortownica 28cm

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 4-4,5h

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 70 ml oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 małe opakowanie (kubeczek) jogurtu/maślanki/kefiru
  • 1,5 kostki sera feta, pokruszonego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Drożdże, cukier, wodę oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Potrwa to około 5-6min. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. Rozwałkowujemy pierwszą część na okrągły placek. Smarujemy oliwą a na wierzchu rozkruszamy połowę sera feta.




 

5. Następnie rozwałkowujemy kolejną porcje ciasta na podobny okrągły placek i nakrywamy nią poprzedni. Smarujemy oliwą i posypujemy pozostałą fetą. Powstanie jakby torcik przełożony fetą.

 
6. Rozwałkowujemy ostatnią część ciasta i nakrywamy nią całość.
Teraz kroimy tak powstały torcik na 14-16trójkątów.


 
7. Każdy Trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej strony (jak na zdjęciu) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w odstępach, podczas wyrastania te odstępy znikną . Brzegi tortownicy smarujemy oliwą i wysypujemy otrębami lub bułką tartą.



 
 

8. Gdy już zawiniemy wszystkie umieszczamy tortownicę w foliowym worku i owijamy dość szczelnie i odstawiamy na 1,5h.


 
9. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Pieczemy 35minut.

Smacznego!

sobota, 25 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/25 16:27:57
Kasiu to wygląda fenomenalnie! Jak wielki kwiat :) Super, super, super :)
-
2011/06/25 18:22:18
Robilam juz pite,ale twoj pomysl na ulozenie jej jest obledny...tak jak napisalam kasia wyglada jak taka ogromna roza!!!super!
-
2011/06/26 10:30:42
Jak dla mnie rewelacja! Chętnie spróbuję takiego pieczywa :)
-
2011/06/26 14:07:21
3
Pozdrawiam cieplutko :) Będę zaglądać częściej :)
-
2011/06/26 14:36:05
wygląda rewelacyjnie! świetny przepis, zapisuję do wypróbowania :)
pozdrawiam ciepło :)
-
2011/06/27 08:26:11
Dziękuję :-) i zachęcam do wypróbowania bo naprawdę warto i zapraszam ponownie :-)
-
2011/06/27 12:12:17
jejku jakie to fajne,...;) super wygląd i zapewne tez smak
-
2011/06/27 19:23:16
Piękne!!!!!!!!!! Z fetą...bomba!!:)
-
2011/06/27 22:33:55
cos pieknego, naprawde robi wrazenie :) A wykonanie nie jest takie skomplikowane na jakie na poczatku wyglada. Super :)
-
2011/06/29 20:08:51
ależ fajnie wyglądają...
-
2011/07/01 11:10:51
Mam pytanko - ponieważ bardzo mam ochotę to zrobić, a teściowie nas odwiedzają, chciałabym coś takiego nowego upiec:) Powiedz mi tylko kochana, jak tę pitę podajesz? Tzn każdy sobie odrywa kawałek? Czy wycinanasz nożem i układasz na talerzyku??? Sugerujesz, że dobrze smakuje z mięsem,tak?
-
2011/07/01 18:25:15
Ja proponuje podzielić ją na takie jakby bułeczki, z każdego zwiniętego trójkąta wyjdzie jedna bułeczka. Bardzo łatwo się rozdzielają więc istnieje szansa, ze nóż będzie zbędny ale podając ją gościom rzeczywiście lepiej wcześniej ją po porcjować. Ja zdecydowanie polecam z mięsem ale na pewno będzie też dobrze smakowała z lekką sałatką. Powodzenia :-)
-
2011/07/24 00:03:59
Wyśmienita pita! Wszystko się zgadza - przepis świetny! Zrobiłam kilka dni temu i jestem zachwycona:)