Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
TOAD IN THE HOLE CZYLI ROPUCHA W DZIURZE

 Dziś kolejny dzień, który skończył się chyba szybciej niż się zaczął, nie mogłam jednak pozwolić aby był dniem (kulinarnie) straconym, więc czym prędzej sięgnęłam do księgi Nigelli do działu ekspresowo. Nie zawiodłam się. Danie okazało się być odkryciem miesiąca. Jest nieziemsko pyszne, aromatyczne, pachnące, sycące i dość lekkie (jak na dania Nigelli). Zastąpiłam kiełbaski mięsem mielonym drobiowym w stosunku 3:1  z kiełbasą swojską bo oczywiście nie można było jej pominąć bo nikt by mi nie wybaczył braku tego nieziemskiego aromatu mimo najszczerszych chęci zdrowego, lekkiego odżywiania. Ciasto wyrosło pięknie było w środku sprężyste na zewnątrz idealnie chrupiące. Nieodzownym dodatkiem jest sos cebulowy, który należy wykonać dokładnie według wskazówek, nie pożałujecie. Nikt nie powinien przejść obojętnie koło tego przepisu. Danie jest rewelacyjne i u mnie pojawi się jeszcze wielokrotnie.  


Ilość: na 4osoby

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 20min plus zapiekanie 35minut

SKŁADNIKI:

Na pulpety:

  • ½ pęta kiełbasy swojskiej
  • 250g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie zmielony filet z kurczaka)
  • Sól
  • 2 łyżki oleju

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 350ml mleka
  • 250g mąki pszennej
  • Szczypta soli

Na sos:

  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500ml bulionu (2 kostki rosołowe i 500mlwody)
  • 4 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso wrzucamy do miski. Kiełbasę obieramy ze skórki lub wyciskamy do mięsa. Mieszamy tą mięsną papkę i doprawiamy solą.

2. Formujemy z niej niewielkie lekko spłaszczone pulpety . Rozgrzewamy piekarnik do 220st

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pulpety. Smażymy do zrumienienia. Około 6min z każdej strony w zależności od grubości pulpetów.

4. Następnie składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy.

5. Usmażone pulpety wraz z gorącym olejem przelewamy do większego naczynia żaroodpornego zalewamy ciastem i szybko wsuwamy do piekarnika.

 

6. Pieczemy 35minut.

7. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu na  maśle aż zmięknie (około 7-8min).

8. Następnie dosypujemy do cebuli cukier, zwiększamy nieco ogień i zrumieniamy cebulę.

9. Do cebuli wsypujemy mąkę i chwilę smażymy.

10. Całość zalewamy bulionem i podgrzewamy do zagotowania.

11. Gdy nasza zapiekanka jest już gotowa podajemy ją na gorąco polaną sosem.

Smacznego!

piątek, 24 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/06/24 22:07:11
Jakie fajne i smakowite jedzonko:-)
-
Gość: kasia.koczwara, 92.20.21.*
2011/06/25 09:17:01
Narobila mi ochoty! Nie robila tego dania lata cale! Niestety musze zastepowac miesko wieprzowe albo drobiowym, albo wersja wege - i masz kompletna racje: bez wieprzowiny, to juz kompletnie nie to samo!
Pozdrawiam!

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/06/25 09:55:26
Bardzo mi się podoba to danie .Zapisuję do jak najszybszego zrobienia
-
2011/06/25 10:24:55
Fajan nazwa, świetny przepis ....
-
2011/06/25 10:46:51
Piękna i smaczna propozycja:)
-
Gość: majka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/25 12:31:20
to najstraszniejsza nazwa potrawy jaką słyszałam! brzmi lepiej od Bobby Won Kenobi :)
-
2011/06/25 14:37:03
Dziękuje ;-), nazwa jest przednia ale do smaku nijak się nie ma, naprawdę warto wypróbować ale obawiam się, mimo, że nie jestem fanem kiełbas, to tutaj są niezbędne.
-
2011/06/25 16:28:58
Kasiu mam taką samą patelnię :) ten róż mnie powalił i musiałam ją kupic :)
-
2011/06/25 16:34:07
Ja tą patelnie wygrałam w konkursie na kotlet tv ale mieli tam 3 różne i poprosiłam o wysłanie właśnie tej najbardziej różowej ;-)
-
2011/06/28 14:48:06
Kochana! Dziękuję Ci z całego serca za ten przepis! Chciałam zrobić coś wyjątkowego facetowi na obiad czwartkowy :) Jak mu powiem, że będzie jadł ropuchę w dziurze to padnie ;) haha Dzięki :*
-
2011/06/29 09:27:23
Nie ma za co, powodzenia ;-))