Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
TRUSKAWKI Z CHRUPIĄCĄ BITĄ ŚMIETANĄ CZYLI EATON MESS

Bardzo prosty i niesamowicie pyszny deser. Bo kto nie przepada za połączeniem truskawek pachnących słońcem i puszystej jak chmurka śmietany. A jeżeli dodać do nich pokruszoną bezę zamiast cukru pudru to robi się z tego całkowicie rozpustny deser J


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 10minut

SKŁADNIKI:

  • 500g truskawek
  • 500ml śmietanki 36%
  • ok. 20szt małych bezików

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Truskawki pozbawiamy szypułek.

2. Śmietankę 36% wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej sztywna piana. Tutaj należy ją uważnie obserwować bo jeżeli przesadzimy z ubijaniem to zrobi nam się masło. Myślę, że 2-3 minuty powinny wystarczyć. Wygodniejszą opcją i równie dobrą jest użycie syfonu do bitej śmietany.

3. Następnie bezy (domowe lub kupione, wszystkie będą równie dobre) lekko rozkruszamy.

4. Śmietanę przekładamy do pojemnika, w której będzie podawana, bezpośrednio przed jedzeniem posypujemy  obficie skruszonymi bezami a na wierzchu układamy całe mnóstwo truskawek.

Smacznego!

DOłączam tym przepisem do akcji:

Truskawki 2011

sobota, 11 czerwca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/06/11 16:37:18
chrupiąca bita śmietana brzmi cudownie!
-
2011/06/11 16:46:03
Pyszny dewserek, bez dwóch zdań :)
-
2011/06/11 17:38:01
Ten deser to Eton Mess :) Jest przepyszny i też planuję go niedługo zrobić, bo zawiera wszystko co uwielbiam :)
-
2011/06/11 17:53:58
Nie znałam tej nazwy ale brzmi fajnie i rzeczywiście pasuje do tego deseru :)
-
2011/06/11 22:18:13
Super pomysł:) uwielbiam bezy :)
-
2011/06/11 23:31:37
mmm ;]
ta śmietanka... chrupiąca. brzmi kusząco ;]
-
2011/06/12 16:55:23
Rany jak ja kocham ten deser!:)Mniam:)
-
2011/06/14 15:40:49
kocham połączenie tych smaków, zarówno w pavlovej jak i w eton mess. Pozdrawiam ciepło z Borów Tucholskich :)