Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
CUPCAKES (vs muffins)

Przyznam niechlubnie, że zawsze myślałam, że cupcakes to to samo co muffiny. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Muffinki są ciężkie, bułeczkowe, przygotowywanie ich polega na niedbałym zamieszaniu składników. Natomiast cupcakes to lekkie, słodkie babeczki o delikatnej konsystencji, koniecznie ucierane, pieczone w papilotkach, pięknie ozdobione pokrywą masy cukrowej lub serowej, tak aby przypominały „wróżkowe babeczki” . Muffinki lubię w wersji wytrawnej ponieważ rzeczywiście przypominają mi bułeczki natomiast cupcake z tego przepisu, są wspaniałe. Delikatne jak chmurka idealnie słodkie, o zupełnie alternatywnej konsystencji, która jest wyczuwalna już przy nakładaniu ciasta do papilotek.  Bardzo polecam ten przepis również osobom, które nie przepadają za muf finkami bo różnica jest znaczna a naprawdę warto ich spróbować, i bardzo ciężko się od nich oderwać.  

 

Ilość: 12-14sztuk

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 25min

SKŁADNIKI:

babeczki (z przepisu M. Stewart):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 80g masła, w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu w tym cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego/ kefiru
  • 3 łyżki groszków czekoladowych do zapiekania ( można pominąć)

Składniki na krem:

  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1,5-2 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik nagrzewamy do 175st.

2. Masło ucieramy z cukrem.

3. Gdy powstanie lekka jasna masa dodajemy jajka i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe i chwilkę miksujemy.

4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w formie do muf finek (papilotki muszą znajdować się w formie muffinkowej ponieważ w przeciwnym razie rozleją wam się na dno piekarnika) Nakładamy ciasta do ¾ wysokości papilotki.

5. Pieczemy 17-20minut.


6. Następnie gdy babeczki ostygną ozdabiamy je masą za pomocą szprycy i obsypujemybakaliami lub posypką cukrową

Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/26 17:34:10
Wyglądają bajecznie :)
-
2011/07/26 17:34:49
proponuję zwykłą mąkę zastąpić krupczatką, będą wtedy jeszcze bardziej puszyste

P.S. całe życie myślałam że muffiny i cupcakes to to samo :)
-
2011/07/26 17:42:02
leonkot - chętnie skorzystam, z tej rady, dziękuję :-)
pati- dziękuję :-)
-
2011/07/26 18:18:27
Ja zdecydowanie wole muffiny niz cupcakes, ale na tak uroczy wypiek jak twoje chetnie bym sie skusila!
-
2011/07/26 18:46:28
Wolę muffins ale te sa urocze:)
-
2011/07/26 20:13:05
też jestem zwolenniczką muffinek na słono, ale Twoje cupcakes są przeurocze :)
-
2011/07/26 20:50:52
Przyznam szczerze, że też nie wiedziałam o różnicy:) W każdym razie Twoje cupcakes wyglądają uroczo:) rzeczywiście, jak babeczki od różowej wróżki:))))
-
2011/07/26 23:44:21
mniam mniam mniam pycha zapraszam do mnie ahhmniam.blogspot.com/
-
Gość: martuss, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/03 19:27:45
Nie wiem czemu, ale moje urosły jak muffiny :( takie okrągłe i babeczkowate są...
-
2011/08/04 09:22:50
One miały urosnąć, ale należy nałożyć ciasta nieco mniej niż 3/4 wysokości papilotek wówczas nie przerosną. Poza tym może użyłaś innego typu mąki, ja użyłam typ 650. Jeżeli wolisz takie mniej wyrośnięte dodaj nieco mniej sody, ja dodałam bardzo płaską łyżeczkę ale możesz dodać 3/4 tej porcji. Ps Dużo osób myli cupcakes z muffinami nie bez powodu, one rosną i wyglądają prawie identycznie, jak nie identycznie, smakują inaczej. Możesz górę babeczek zamaskować kremem :-) I w wolnym tłumaczeniu cupcakes to nic innego jak słodkie babeczki, więc babeczkowate właśnie mają być.