Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
GRILOWANA POLENTA W SOSIE KURKOWYM

Cóż chyba zostałam oficjalnym (chyba maniakalnym, ponieważ wkrótce przerobię całą jego książkę!) fanem Gordona Ramseya ponieważ mój zachwyt jego przepisami obecnie jest nieprzemijający a wręcz rośnie wraz z kolejnymi przepisami, które okazują się być wyśmienite i zaskakujące. Muszę, się przyznać, że zachwycił mnie film „Julie and Julia” i niespodziewanie poniekąd moje życie i gotowanie nawiązuje do jego puenty mimo, iż „Kasia and Gordon” nie da się ukryć to nie brzmi aż tak zachęcająco jak pierwowzór ;-). 

 Nie przepadam za kaszkami ale ta grillowana polenta jest wyśmienita. Mimo, iż podałam jej solidne porcje a sosu niestety wyszło mi mniej niż bym się spodziewała zniknęła z talerzy w 100% z pełnym zachwytem degustujących bardzo polecam ten przepis szczególnie, że sezon grzybowy dopiero się rozkręca. U mnie taka polenta z pewnością się jeszcze pojawi bo jest naprawdę łatwa w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczna.


Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 30-40min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300g kurek lub mieszanki grzybów leśnych
  • 25g masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 200g kaszki kukurydzianej
  • 1,2l wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Kaszkę mieszamy rózgą z wrzątkiem i chwilkę podgrzewamy.

2. Następnie przelewamy ją do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy na ok. 2cm placek.


3. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wyciągamy z blaszki razem z papierem i kroimy na kwadraty o boku ok. 8-10cm.

4. Polentę wrzucamy na patelnie grillową wysmarowaną oliwą z oliwek i smażymy do zrumienienia z boku stron.


5. Gdy wysmażymy wszystkie placki umieszczamy je w ciepłym piekarniku w naczyniu żaroodpornym aby nie straciły temperatury.

6. Następnie kurki w moim przypadku mrożone wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na dużym ogniu do zrumienienia.


7. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło, czosnek, przyprawy i zalewamy śmietanką.


8. Sosem polewamy kwadraty polenty i podajemy na ciepło.

Smacznego!

piątek, 29 lipca 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/29 16:58:23
3
Pozdrawiam ciepło!
-
2011/07/29 16:58:51
Nie wiem dlaczego ucina mi u Ciebie komentarze..
-
2011/07/29 17:47:39
Pierwszy raz się z tym spotykam, napiszę, do bloxa może coś z tym da się zrobić.
-
Gość: elzunia, *.b-ras2.lmk.limerick.eircom.net
2011/07/29 20:11:29
już jakiś czas mam ochotę zrobić polentę...ale jakoś ciężko mi się zebrać :)
Twoja w połączeniu z grzybkami musi być pyszna :)
gotowanie-elzunia.blogspot.com/
-
Gość: kasia.koczwara, *.as13285.net
2011/07/29 20:15:54
Akurat dzisiaj widzialam paczki gotowej polenty w moim lokalnym supermarkecie. I tak sie zastanawialam, jak bardzo jestem odwazna, by ja kupic i potem uzyc:) Widze, ze warto poeksperymentowac! :)
Pozdrawiam cieplo

www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
-
2011/07/29 21:00:49
Powiem szczerze, że to bardzo ciekawe danie, dla mnie kaszka i grzyby są nieco egzotyczne, bo używam ich w kuchni bardzo, bardzo rzadko. Gordona kojarzę tylko z Hell Kitchen (mam rację, czy coś mi się pomyliło?) nie wiem o nim wiele, przyznam szczerze, dobrze, że go odkrywasz.
-
2011/07/29 21:42:28
nigdy nie jadłam grillowanej polenty i to mi wystarczy, by przepis trafił na listę "do zrobienia". a poza tym kocham kurki, więc na bank muszę go wypróbować:)
-
2011/07/29 21:53:08
Hmmm... a ja jeszcze nigdy nie jadłam polenty.. Wygląda zachęcająco :-)
-
2011/07/29 23:51:06
bardzo lubie kurki! to moje ulubione grzyby:) Twoje danie wygląda wyśmienicie!
-
2011/07/30 09:57:45
niepokornik, tastefully7 - Też wcześniej nigdy nie jadłam polenty ale grillowana jest na prawdę pyszna :-)
kubeleksmakowy- Dla mnie również połączenie było egzotyczne ale mąż zamówił już dawno to danie i przyznam, że polentę grillowaną chętnie będę podawała również z innymi sosami :-) I nic Ci się nie pomyliło bo właśnie z programu hell kitchen znam Gordona :-)
kasia.koczwara- z polentą na prawdę warto :-)
soul_kitchen- Dziękuję :-)
-
2011/08/01 10:05:49
Kasiu:)ile tu u Ciebie wspaniałości - a że dawno mnie było, to właśnie oglądam zdjęcia i czytam o tych wszystkich ciekawych potrawach. Właściwie ta palenta, to nic trudnego - a ja kasze bardzo lubię:)nic tylko wchodzić do Ciebie na blog i czerpać pomysly!!pozdrawiam!!!!!:)