Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
ENGLISH MUFFINS = MC MUFFIN

 Ostatnio zmagam się z trudnością regularnych wpisów bynajmniej nie dlatego, że mniej gotuję – gotuję dużo. Ale to dlatego, że mam niepowtarzalną okazję pomieszkać parę dni na wsi i korzystać ze wspaniałego tarasu moich teściów na, którym ekran mojego laptopa jest niestety niemalże niewidoczny. Myślę, że wkrótce zdołam to nadrobić J. Ale przechodząc w końcu do przepisu. Poruszę nieco kontrowersyjny temat albowiem jedzenia Fast food. Nie popieram tego z racji, że jest bardzo niezdrowe, jednocześnie przyznając, że bywa smaczne. W związku z tym postanowiłam poszukać zdrowszego odpowiednika. Mój mąż uwielbia śniadania w mc Donaldzie no wiecie te mc mufinki. Przyznam, że również uważam, je za smaczne. Jeżeli też je lubicie zarzekam się, że musicie wypróbować ten przepis. Jest banalny, dość szybki i dokładnie wiecie co znajduje się w środku. Możecie wypróbować również wersję bez mięsną ponieważ samo pieczywko jest naprawdę smaczne.


Ilość: 6 bułeczek

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2-2,5h

SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 4 g drożdży instant
  • 7 g soli
  • 215 g letniej wody
  • odrobina oleju słonecznikowego
  • łyżka semoliny do ciasta
  • łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • garść semoliny do obtoczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Śmiało można to zrobić mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

2. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i dzielimy na 6 części.

4. Formujemy kulki, które następnie dość porządnie spłaszczamy i obtaczamy szczodrze w semolinie. Blaszkę z bułeczkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.


5. Patelnię z grubym dnem bez absolutnie żadnego tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu.


6. Ukłądamy na niej napuszone bułeczki i smażymy po ok. 3,5-4 min z każdej strony.

7. Studzimy na kratce. Po chwili kroimy każdą bułeczkę na pół i przesmażamy aż się lekko zrumieni.

8. Polewamy ją majonezem i ketchupem. We wnętrzu nadziewamy serem i usmażonymi wcześniej filetami z kurczaka lub szynką, dodajemy ulubione warzywa i voila.

Smacznego!

sobota, 27 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/27 17:10:54
Bułeczki I klasa
-
2011/08/27 17:26:17
Na pewno wykorzystam :) Prezentują się niezwykle apetycznie :) A nie wiesz może czy to drugie (godzinne) wyrastanie może potrwać całą noc w lodówce? Takie muffiny są doskonałe na śniadanie, ale zrobienie ich trwa nieco za długo jak na śniadaniowy przepis ;)
-
2011/08/27 18:20:38
Przyznam, że nie testowałam jeszcze tego przepisu z lodówką ale już kilka razy drożdżowe ciasta przetrzymywałam do rana do czasu pieczenia w lodówce i to się jak najbardziej sprawdzało :-) Może jedynie wówczas warto dać nieco mniejszy ogień pod patelnią żeby podpiekały się dłużej nie spalając się z wierzchu.
-
2011/08/27 18:22:29
Mmm jakie wypasione bułeczki, jeśli można tak powiedzieć : )
-
2011/08/27 18:44:29
bardzo lubię te muffinki :) koniecznie z bekonem i jajkiem
-
2011/08/27 22:14:07
McMuffin, dobre :) Ślicznie ci wyrosły podczas pieczenia. takie idealnie domowe :)
-
Gość: montka, 109.78.204.*
2011/08/27 23:11:03
Właśnie niedawno piekłam je i opublikowałam na moim blogu, miałam trochę inny przepis, ale tak to już jest ze smacznymi rzeczami, każdy przygotowuje je w troszkę inny sposób
-
2011/08/28 12:47:05
Domowa wersja mc muffina zdecydowanie przekonuje mnie bardziej niż ta dostępna w znanym fast foodzie :)