Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
BUŁKI ŻYTNIE NA MELASIE

 Są to przepyszne bułki, które w moim domu od razu zostały okrzyknięte najlepszymi bułkami, jakie ktokolwiek do tej pory jadł. Rzeczywiście są bardzo smaczne, puszyste i aromatyczne, mocno przypominają bułki żytnie z subwayea ale są od nich bezspornie lepsze i na pewno zdrowsze. Ich kolor jest obłędny a chrupiące ziarnka słonecznika doskonale do nich pasują. Bardzo polecam.


Ilość: 6 sporych bułek

Czas przygotowania: 2,5h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 100g mąki żytniej
  • 50g otrębów owsianych
  • 220g mąki pszennej
  • 50g ziaren uprażonego na patelni słonecznika
  • 7 gram drożdży instant
  • ½ łyżeczki drożdży
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 100ml wody
  • 100ml ciemnego piwa (ja użyłam jasnego)
  • 1 łyżka melasy trzcinowej
  • Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek i gruba sól morska do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piwo podgrzewamy do czasu aż osiągnie letnią temperaturę.

2. Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy.

3. Dodajemy mokre składniki. 

4. Wyrabiamy gładkie ciasto, można to zrobić mikserem bo ciasto jest nieco luźne. Ja zrobiłam to ręcznie i również mi się udało.

5. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowej siateczce, zawijamy szczelnie i odstawiamy na 1,5h.

6. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i formujemy 6 podłużnych bułek. Lekko je spłaszczając. Warto ręce posmarować oliwą, wówczas ciasto nie będzie się do nich lepić.


7. Blaszkę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40min do napuszenia.


8. Piekarnik nagrzewamy do 190st.

9. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy lekko grubo mieloną solą.

10. Pieczemy około 25minut.


Smacznego!

wtorek, 02 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/02 21:41:16
Fajne - musze Asiek namówić aby spróbowała tych bułek :-)
Pafka
-
2011/08/02 21:50:16
bardzo fajny przepis!!! podoba mi się :) pozdrawiam
-
2011/08/03 12:18:39
Fajowe te buły, w sam raz na śniadanko :)
-
2011/08/03 12:39:50
Ale one pięknie wyglądają!:)
-
2011/08/03 14:10:48
Cudne są Twoje bułeczki:) a ostatnio widziałam melasę w sklepie tuż tuż bliziutko, także....może czas się skusić?!
/dziś robię sernik, Twój bardzo mi się spodobał - snikersowy:)ach! gdybym miała snikersy.../szukam dalej:)
-
2011/08/03 17:31:45
Muszą nieźle smakować ....a jak pieknei prezentuje się kanapka:)
-
2011/08/04 08:59:01
waniliowakawiarenka- melasa nadaje ten piękny karmelowy kolor pieczywku, ja osobiście go uwielbiam, smak i zapach ma delikatny przyjemny, więc zachęcam na pewno wykorzystasz do pieczywa (myślę, że nie jeden słoiczek) ;-)
jolantaszyndlarewicz, judik1119, russkaya,Gość: Śladami Słodkiej Babeczki - Dziękuję ;D, bułeczki są wyglądają co najmniej tak ładnie jak smakują.
-
2013/08/11 18:09:13
Czy drożdże dajemy 2 razy ? Raz 7 gram i pół łyżeczki ?
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2013/08/12 14:21:54
Tak należy dodać 7g czyli u mnie całe opakowanie oraz 1/2 łyżeczki.

Pozdrawiam