Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Bagietki lekkie jak chmurka

Są to moje trzecie w życiu bagietki. Pierwsze były smaczne, drugie były absolutnie pozbawione kształtu ale jadalne i te… bagietki idealne, maślane, delikatne, bardzo puszyste. Rozpływające się w ustach. Mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie w życiu jadłam. Choć to dopiero początek mojej przygody z bagietkami (dopiero niedawno zostałam obdarowana cudowną blaszką do wypiekania bagietek, którą dumnie prezentuje na zdjęciach ;D). Nie będę ukrywać, że bez takiej blaszki bagietki się nie udadzą- próbowałam i nie tylko wygląd ale także struktura bagietek jest inna. Jeżeli więc posiadacie niezbędne wyposażenie gorąco polecam ten przepis.


Ilość: 3 bagietki

Czas przygotowania: 2h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3  szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15 minut. Wówczas drożdże się rozpuszczą.

2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Można to zobić za pomocą miksera z przystawkami do ciasta drożdżowego.

3. Gotowe ciasto obsypujemy mąką i umieszczamy w misce, którą owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

4. Następnie odgazowujemy ciasto i formujemy podłużne bagietki, powinny być znacznie węższe od wgłębień foremki, jedynie wówczas po wyrośnięciu zachowają kształt. Można je na tym etapie posypać ulubionymi ziarnami

5. Foremkę z bagietkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Najlepiej jednak co jakiś czas sprawdzać czy bagietki nie są już wystarczająco napuszone. Gdy ładnie wypełnią foremkę i będą nieco ponad nią wystawać  można zacząć nagrzewać piekarnik do 220st.

6. Bagietki wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25minut. Jeżeli chcemy by miały chrupiącą skórkę spryskujemy piekarnik kilkakrotnie wodą na początku pieczenia.

7. Studzimy na kratce.

Smacznego!

czwartek, 25 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/25 14:18:14
Marzę o takiej formie bagietkowej od dawna :)
-
2011/08/25 19:33:42
ech, wiem co sobie zażyczę na Mikołaja od Połówka :)

bagietki wyglądają pięknie! aż mam ochotę oderwać kawałek i umoczyć w oliwie ;)
-
2011/08/25 20:10:09
Świetna sprawa z tą formą - piękne bagietki Ci wyszły!
-
2011/08/26 09:53:32
Zazdroszczę blachy, teraz będzie mi się taka marzyła! Bagietki wyszły piękne, wybieram na śniadanie bagietkę z dynią :)
-
2011/08/27 23:04:19
Ale wspaniałe :-)