Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
KURCZAK W IDEALNIE KREMOWYM SOSIE CEBULOWYM (ekspresowy)

 Przypuszczam, że wielu z was zna przepis na filety z kurczaka w sosie cebulowym, który robi się z zupki w proszku. Tamta wersja jest bardzo smaczna, jednak od jakiegoś czasu próbuję stworzyć taki sos z naturalnych składników. Ten przepis okazał się być idealny, ba nawet lepszy od pierwowzoru. Sos jest delikatnie cebulowy, kremowy, perfekcyjnie zapasuje do każdych dodatków. A do tego jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam!


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: ok. 30-40min

SKŁADNIKI:

  • 2 małe filety z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • Mały chlust lub ok. 3 łyżki śmietanki 30%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Filety myjemy i kroimy na kawałki wielkości ok. 5cm na 2cm.

2. I układamy je w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Cebulę obieramy i siekamy na piórka.

4. Piórkami cebuli przykrywamy kurczaki.


5. Całość zalewamy bulionem. Naczynie żaroodporne zamykam y pokrywką.


6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. I pieczemy 20- 30minut.

7. Gdy kurczaczki są już upieczone szybko dodajemy śmietankę i przesiewamy mąkę, jednocześnie intensywnie mieszając całość. Wówczas wszystko ładnie zgęstnieje.

8. Podajemy z ulubionymi warzywami lub pieczywem.

Smacznego!

wtorek, 09 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/09 15:06:14
Podoba mi się :) Zwłaszcza, że jestem przeciwniczka chemii w kuchni :)
-
2011/08/09 21:12:42
Bardzo smakowicie brzmi:) ja robię podobnie, ale nie daję śmietanki, lecz zwykłą śmietanę, a jak mam to jogurt grecki i jeszcze rozmącone jajko.
Jestem ciekawa smaku kurczaka z cebulą i śmietanką...pewnie jest słodszy?
-
2011/08/10 08:55:31
tu-tusia - ja też unikam chemii w kuchni o tyle o ile to możliwe :-)
waniliowakawiarenka - Ten rzeczywiście jest delikatny, słodkawy, bardzo kremowy :-) Ja śmietany nie dodaję tylko dlatego, że mi się waży z reguły, chyba, że z rozmącone jajko jakoś temu zapobiega?
-
Gość: katia, *.adsl.inetia.pl
2011/08/11 09:11:51
Musze powiedzieć że ten kurczaczek wygląda wręcz super :) Ja bym sobie go teraz tak zjadła na śniadanko. A mogę Ci podrzucić coś ciekawego :) Ostatnio znalazłam wpis na temat gotowania na herbacie :) Bardzo ciekawa sprawa klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/
-
2011/08/11 10:38:20
katia- dziękuję, rzeczywiście bardzo ciekawe, kiedyś znalazłam przepis z użyciem herbaty ale jakoś o nim zapomniałam, jednak skoro tak wiele osób praktykuje jej używanie w gatronomii to ja na pewno też spróbuję (jak tylko znajdę odpowiedni przepis) a co :-)
-
2011/08/11 17:27:39
Nigdy nie jadłam, ale o kurczaku w takim sosie słyszałam :) Twoja wersja z naturalnymi składnikami podoba mi się o wiele bardziej :)
-
Gość: Marta B, 93.217.216.*
2011/08/17 20:27:03
naprawdę smaczne - zostało dziś u mnie obiadowo wypróbowane i sosik rzeczywiście pycha kremowy !:)
pozdrawiam!
-
2011/08/18 08:48:56
Marta B - Bardzo się cieszę, że Ci zasmakował :-)
Pozdrawiam serdecznie!