Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
MÓJ ULUBIONY OBIAD Z GRILLA

 Jak wcześniej wspominałam  kilka ostatnich dni spędziliśmy na wsi co było pierwszą w tym roku okazją do grillowania. Pogoda dopisała niesamowicie więc nie marnowaliśmy ani chwili i grillowaliśmy codziennie. Zwycięskim okazał się obiad złożony z kilku prostych składników, które przepysznie się uzupełniały tworząc perfekcyjny zestaw grillowy, który szczerze wam polecam!


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: ok. 15-20min biorąc pod uwagę, że grill jest już nagrzany

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  •  2 plastry schabu bez kości
  • 1 średnia cukinia
  • 4 oscypki
  • 4 kromki chleba żytniego z ziarnami (przepis pojawi się wkrótce)
  • Kilka plasterków masła
  • Opcjonalnie konfitura z żurawiny, borówek lub malin

 

Zalewa do mięsa:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pikantnej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Szczypta cząbru
  • Szczypta tymianku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wieczór przed grillowaniem lekko rozbijamy mięso. W misce mieszamy składniki zalewy i umieszczamy w niej mięso. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso wyciągamy z zalewy i umieszczamy bezpośrednio na grillu, pieczemy z obu stron aż się przyrumieni.

2. Cukinie obieramy ze skórki kroimy w kostkę, doprawiamy odrobiną wegety i pieprzem. Umieszczamy na foli aluminiowej, na wierzchu układamy plasterek masła. Całość zawijamy w folię, układamy na grillu i pieczemy obok mięsa. U nas cukinia była gotowa równocześnie z mięsem.


3.Oscypki układamy na grillu na samym końcu gdyż im wystarcza tylko chwilka. Zdejmujemy z grilla gdy zmiękną i lekko się zrumienią, trzeba jednak ich nieustannie pilnować bo szybko się zwęglają ;-). Najlepiej smakują z konfiturą z żurawiny, borówki lub ewentualnie malin.

Smacznego!

poniedziałek, 29 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: anonim, *.rdns.100tb.com
2014/05/19 18:00:39
bardzos maczny obiadzik:) ja lubie z grilla wszystko! ale nie wsyztskich producentow...moge polecic za to Kanie, wisz co jesz... pycha