Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
NA TROPIE IDEALNEGO CIASTA… (do pizzy)

Po wypróbowaniu dziesiątek przepisów na ciasto do pizzy, które mnie zawiodły mimo, iż opatrzone były wspaniałymi nazwami „tradycyjne włoskie ciasto do pizzy” „ciasto do pizzy od mojego przyjaciela Włocha” itd. Postanowiłam pójść na całość, poświęcić kilka godzin i przebrnąć przez Internet wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu idealnego cienkiego spodu do pizzy. Nie było łatwo, wręcz decyzja przyprawiała mnie o ból głowy więc decydowałam przez 3 dni, który przepis wybrać. Nie mogłam się zdecydować postanowiłam więc zrobić 3 różne ciasta na pizze na 1 obiad! Wyszedł z tego nie lada eksperyment, który zaowocował odkryciem cienkiego, pysznego ciasta do pizzy, rodem z najlepszych włoskich pizzerii. Poniżej podaję 3 przepisy na 3 ciasta wraz z porównaniami ich cech własnych, wybierzcie to, które pasuje wam najbardziej!

Podaję ilości odpowiednie na zrobienie 1 pizzy wielkości blaszki do piekarnika.

I. Pizza z Nowojorskiej pizzerii Gemelli  autorstwa M. Glezera  (podpatrzony na blogu Na kruchym spodzie, za który jestem po stokroć wdzięczna Gospodarnej narzeczonej!)

CECHY:

Pizza jest delikatna, ciasto miękkie ale wypieczone. Gdy podnosimy kawałek pizzy „wygina się” w łuk tak jak tradycyjne ciasto na cienkim spodzie. Bardzo dobrze się formuje i bardzo łatwo rozciąga na wybrany kształt, w zasadzie można by się pokusić o podrzucanie go przy formowaniu ;-).


SKŁADNIKI:

  • 110g mąki
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant
  • 2g soli
  • 65g wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość luźne. Wyrabianie powinno potrwać 5-6 min, można to zrobić mikserem jednak ja postanowiłam wykonać je tradycyjnie ręcznie.


2. Gotowe ciasto przekładamy na drewnianą deskę mocną obsypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin.

3. Po tym czasie formujemy rozciągając (nie wałkujemy!) cienką okrągłą pizzę i układamy ją na blaszce.


4. Smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ulubione dodatki i szybko wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 280st. Pieczemy 10min.


 

II. Pizza na zaczynie biga autorstwa M. Hamelmana (podpatrzony również na blogu na kruchym spodzie)

CECHY:

Pizza jest na cienkim spodzie, lekko chrupiącym, ładnie wypieczonym. Podniesiony kawałek pizzy utrzymuje się w „prostej linii”. Ciasto wyrabiało się dość przyjemnie choć było luźne. Formowanie pizzy to już sama przyjemność.


SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 50g mąki
  • 30g wody
  • Szczypta drożdży

Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owiniętej folią na 12-16h.


Ciasto właściwe:

  • 100g mąki
  • 70g wody
  • 2g soli
  • 1/8 łyżeczki drożdży

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Zaczyn łączymy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy chwilę.

2. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką i owiniętej wolią. Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.


3. Po tym czasie rozciągamy ciasto na kształt okrągłego placka wielkości blachy piekarnika i układamy go na blaszce lekko oprószonej mąką.


4. Dodajemy ulubione składniki i pieczemy w 280st przed 10 minut.


 

III. Pizza na tradycyjnym włoskim cieście (taki przepis znalazłam w wielu miejscach w Internecie)

Ciasto było zbite, mączne, ciężkie do ugryzienia. Podnoszony kawałek pizzy utrzymywał się w linii prostej. To ciasto zdecydowanie najmniej nam smakowało. Było lekko jakby gorzkawe, przypuszczalnie wynikało to z jego ciężkiej mącznej konsystencji. Podaję przepis raczej w ramach przestrogi niż do wykorzystania:



SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1g soli
  • 5g drożdży instant
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.

2. Po tym czasie postępujemy jak w pozostałych przypadkach. (Wygląda niewinnie prawda?) 


piątek, 05 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/05 15:20:32
O, Kochana, ile ja się naszukałam przepisu na idealne ciasto na pizzę... Rok temu kupiłyśmy z mamą Thermomix i do niego dostałyśmy książkę kucharską, gdzie był przepis na ciasto na pizzę. W życiu lepszego nie jadłam, dlatego serdecznie polecam Ci ten przepis:
domiwkuchni.blox.pl/2011/06/Domowa-pizza.html

Pozdrawiam,
Domi z kuchni!!
-
2011/08/05 15:46:51
Fajny przegląd ciast, bardzo przydatny, bo idealne tak ciężko znaleźć! Smakowite pizze zrobiłaś:)
-
2011/08/05 16:18:12
Kochana kawał dobrej roboty zrobiłaś. Skorzystam z Twoich przepisów, gdyz w domu mam dwóch pożeraczy pizzy a ciasta które do tej pory robiłam pozostawiały wiele do życzenia :-)

Pozdrawiam
-
2011/08/05 19:40:54
mmmmm... ale kusząco wygląda...
-
2011/08/05 23:44:18
O cieście do włoskiej pizzy można sporo przeczytać, ale tak naprawdę, to największy problem z dobrą pizzą w domu to piekarnik, który nie osiąga takiej temperatury jak piec do pizzy.

Do tego dochodzi czas wyrastania i temperatura w której ciasto wyrasta (2h w lodówce? strasznie krótko!)

Ja eksperymentowałem z tym przepisem www.seriouseats.com/recipes/2010/09/hacker-free-neapolitan-pizza-for-a-home-kitchen-recipe.html z całkiem niezłym rezultatem.
-
2011/08/06 10:17:04
nareszcie ktos sie poważnie za to wziął! super! już nie mogę się doczekać, aż upiekę pizzę :)
-
2011/08/06 13:38:56
Bardzo lubię pizze i faktycznie, sztuką jest zrobić dobre ciasto.
-
2011/08/06 14:51:59
domaskowa- dziękuję w przyszłości również chętnie przetestuję przepis :-)
Gość: marcin, - bardzo chciałabym mieć piec do pizzy i chleba, wiem, że to dużo zmienia, jednak nie mam na niego miejsca i moim celem było odkrycie naprawdę smacznego ciasta, które można zrobić w domowych warunkach i udało się :-)

Gość: Kucharenka,Gość: kamaria, - Jestem przekonana, że jeżeli lubicie pizzę na cienkim spodzie to ta z pierwszego przepisu przypadnie wam do gustu :-)
-
2011/08/06 17:57:27
Wiadomo, pizza jak to pizza, każda zjadliwa, każdy lubi, ale o taką idealną już o wiele trudniej! :)
-
2011/08/09 12:27:43
Mam dylemat , który przepis wypróbować, wszystkie wyglądają super !
-
2011/08/09 20:52:44
Kasiu - jesteś niesamowita:)))czego się nie robi, gdy zna się prawdziwy smak pizzy..chęć dążenia do ideału :-) Brawo!
widzę, że będę musiała chyba wszystkich spróbować;)))
-
2011/08/10 08:53:03
waniliowakawiarenka, renata - ostatniego na prawdę nie próbujcie i unikajcie jemu podobnych, nie jest smaczny- naprawdę ;-)
-
Gość: ewa, *.play-internet.pl
2011/11/24 15:35:08
a 1/8 łyżeczki drożdży instant to ile to jest świeżych?
-
Gość: , *.air-net.gda.pl
2011/12/10 19:57:28
Gratuluje wytrwałości
-
2011/12/11 13:35:15
Ewa- około 1/4 łyżeczki świeżych, naprawdę niewiele.
router-osowa- Dziękuję
-
Gość: , *.man.tk-internet.pl
2012/02/07 14:43:14
Przepis pierwszy wydaje się obiecujący! A proszę powiedzieć, jakiej średnicy pizza z niego wychodzi? Drożdży jest malusieńko, obawiam się, że to nie wystarczy dla moich głodomorów :)
-
2012/02/08 16:37:39
Pizza wychodzi wielkości klasycznej blaszki do piekarnika, jednak spód jest bardzo cienki i dla prawdziwych głodomorów 1 to z pewnością będzie za mało, warto zrobić więcej na pewno się nie zmarnuje ;-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/15 13:17:58
WITAM SERDECZNIE, OD KILKU DNI BORYKAM SIE Z PROBLEMEM, GDY JUZ CIASTO WYROSNIE, POPORCJUJE JE W ODPOWIEDNIE KULKI, SCHŁODZE I PROBUJE ROZCIAGAC DLONMI I NADAWAC KSZTALT KOŁA, TO ONO KURCZY MI SIE, DLACZEGO TAK SIE DZIEJE? NIKOMU NA FILMIKACH TAK SIE NIE DZIEJE A CIASTO W MOMENT ROZCIAGA SIE I NIE KURCZY I NADAJE SUPER OKRAGLY KSZTALT. DZIS SPROBUJE ZALAC MAKE WRZATKIEM MOZE W TYM PROBLEM. POZDR
-
2014/03/24 09:32:25
Witam co do ciasta na pizze.Czy można ją upiec w prodiżu?.Prodiż mam góra dół grzeja.Pozdrawiam serdecznie,proszę o radę. Kris
-
Gość: beata, *.cdma.centertel.pl
2014/04/01 23:04:36
Ciasto dziś wypróbowałam (1 opcję) z braku czasu rosła 4 a nie 6 godzin. Miałam trudności z uformowaniem płaskiego placka ale za to jakie dobre wyszło mmm, palce lizać. Przepis dodaję do swojej książki kucharskiej :)
-
Gość: supersylwiax, *.free.aero2.net.pl
2014/07/08 14:16:24
Zrobiłam ciasto na pizzę z przepisu nr 1, wyszło IDEALNE ! Jedyna zmiana jaką wprowadziłam, to nie czekałam aż wyrośnie przez 6 godzin, a przez 2 :P Ciasto cienkie, delikatne, uginające się! Polecam ;)
-
Gość: Inga, *.free.aero2.net.pl
2015/03/13 14:31:32
Przed chwilą zjedliśmy pizzę na cieście z przepisu nr 2. Cudowny zapach jescze unosi się w powietrzu. Ciasto chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie, ale chlupnęło mi się o 10 g więcej wody. Ciasto wyszło dzięki temu bardzo miękkie i nawet po upieczeniu jest takie jak z opisu nr 1. Do ciasta użyłam mąki chlebowej typ 650. Smak rewelacyjny, jak z włoskiej pizzeri, do której nieraz chodzimy. Co do temperatury pieczenia, to w 250 st. C piekłam 15 min.