Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z GRUSZKAMI I NIEBIESKIM SEREM

Połączenie sera pleśniowego i gruszek, które jakiś czas temu znalazłam na rewelacyjnym blogu Kasi  Gotowanie Cieszy, na początku wydało mi się być intrygujące ale niepewne. Po przemyśleniach jednak postanowiłam je wypróbować. Okazało się to absolutnym odkryciem miesiąca.  Dodatkowo to danie jest dość wykwintne i na swój sposób eleganckie, czyli bardzo w moim stylu. Użyłam delikatnego sera z niebieską pleśnią ponieważ gorgonzola jest dla mnie zbyt narzucający się. Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z serami pleśniowymi, lub po prostu za nimi nie przepadacie, polecam użycie niebieskiego lazura ponieważ świetnie współgra z gruszką a jednocześnie nie pachnie tak intensywnie. Danie polecam absolutnie każdemu ponieważ jest niesamowicie pyszne, na pewno wam zasmakuje.


Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 45min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 2 małe polędwiczki wieprzowe
  • ¾ opakowania sera z niebieską pleśnią Lazur
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 80ml śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 dojrzała gruszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Polędwiczki dzielimy na grube talarki 3-4cm, które następnie rozbijamy na w miarę cienkie kotlety.

2. Gruszkę obieramy i kroimy w dość grube plastry.

3. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.

4. Następnie układamy warstwami najpierw plaster mięsa następnie część gruszki, w naczyniu żaroodpornym i tak w okół naczynia aż do wykorzystania całego mięsa i gruszek.


5. Śmietankę mieszamy z pozostałą solą i pieprzem, majerankiem. Tak przygotowaną masą zalewamy mięso z gruszkami.

6. Na wierzchu rozkruszamy ser z niebieską pleśnią.


7. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220st i pieczemy 30min.

8. Ja podałam całość z ziemniakami ale równie rewelacyjnie będzie smakować z delikatnym pieczywem.

Smacznego!

poniedziałek, 01 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/01 14:36:50
ha! Jestem pierwsza:) Kuszące połączenie smaków... świetny pomysł na obiadek:)
-
2011/08/01 15:14:57
Połączenie gruszek i sera z niebieską pleśnią to klasyka kulinarna, niezwykle smakowia, znam ją dobrze, ale z polędwieczkami wieprzowymi jeszcze nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować, bo wygląda na niezwykle smaowicie.
Pozdrawiam :)
-
2011/08/01 16:39:49
świetne połączenie smaków
-
2011/08/01 20:02:26
Ale świetne połączenie smaków! Bardzo mi się podoba:)
-
2011/08/01 21:27:17
Uwielbiam połączenie mięsa z owocami :-)
-
2011/08/02 00:45:33
Pycha pycha

ZAPRASZAM DO MNIE
-
2011/08/02 15:55:15
To taka zapiekanka w sumie wyszła. Lubie sery pleśniowe i gruszki, muszę kiedyś zaskoczyć rodzinę takim połączeniem.
-
Gość: , *.tks.pl
2013/05/19 20:04:04
drugi raz tego na pewno nie zrobię
-
Gość: 50agnieszka-n, *.adsl.inetia.pl
2014/05/02 17:40:09
Zrobiłam bez majeranku, bo nie lubię. Było pyszne. Podałam z bagietką, którą maczaliśmy w tym sosiku. Czym można ewentualnie zastąpić majeranek?