Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

Uwielbiam rogaliki chyba w równym stopniu te kruche jak i te drożdżowe. Tym razem odkryłam ciasto idealne. Lekko maślane, puszyste, rozpływające się w ustach. Potrzebowałam upiec je rano więc ciasto przygotowałam dzień wcześniej i umieściłam je w lodówce na noc na czas wyrastania. Jest to szalenie wygodny sposób a naprawdę nie ma w tym wypadku wpływu na smak i konsystencję ciasta. Rano uformowałam rogaliki i po 40minutach były gotowe. Zabrałam je na piknik i zebrały same pozytywne recenzje, ja również je szczerze polecam!


Ilość: 2 blaszki

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 10minut wieczór wcześniej noc na wyrastanie w lodówce bub 1i 1/2h w temperaturze pokojowej i 40minut na przygotowanie i pieczenie.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3  i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania ciasta
  • 1 szklanka jagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy masło i dalej chwilkę wyrabiamy.

2. Miskę z ciastek owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

3. Następnego dnia ciasto dzielimy na 2 części.

4. Każdą z nich rozwałkowujemy kolejno na cienki okrągły placek.

5. Każdy placek kroimy na trójkąty (jak pizzę). W zależności jak duże rogaliki chcemy stworzyć to kroimy placek na 6 lub 8 części. Rogaliki jednak nie mogą być miniaturowe bo nie uda się ich nadziać jagodami.


6. U podstawy każdego trójkąta układamy łyżeczkę jagód. I zawijamy trójkąt w kierunku najdłuższego roku (do środka wyciętego placka) jednocześnie sklejając brzegi aby jagody nie wypadły. Na koniec brzegi rogalików zaginany aby tworzyły półksiężyce.


7. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut do napuszenia.

8. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15-18min.

Smacznego!

piątek, 19 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/19 11:57:19
JAKIE piękne te rogaliki!IDEALNE!i to nadzienie jagodowe..palce lizać!
-
2011/08/19 13:03:21
piękne rogaliki!
mogę jednego?
-
2011/08/19 13:49:46
jakie ładne :) częstuję się
-
2011/08/19 14:12:03
sliczniutkie:)
-
2011/08/19 17:42:55
Uwielbiam rogaliki :-)
-
2011/08/19 21:48:41
jakie zgrabne :)
-
2011/08/20 13:12:40
Takie rogaliki kojarzą mi się z domowym ciepłem :)
-
2011/08/22 09:47:23
Uwielbiam domowe rogaliki ....ich smak i zapach są niezrównane:)