Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
SERNIK WIEJSKI

Dlaczego wiejski?- bo z serków wiejskich ;-). Lubię serek wiejski dlatego, że jest bardzo delikatny i pozbawiony kwaskowatości klasycznego twarożku. Od kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia sernika, jednak nie takiego ciężkiego, bo na to było zdecydowanie za gorąco. Przyszedł mi do głowy pomysł aby upiec lekki budyniowy serniczek na serkach wiejskich. Okazał się rewelacyjny, kremowy, delikatny, na pysznym kruchym spodzie. Robi się go błyskawicznie i bezproblemowo. Bardzo polecam.


Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 20minut plus pieczenie 40min.

SKŁADNIKI
Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Na masę serową:

  • 400g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki serka typu Philadelphia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

1 białko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę do tarty wysmarowaną masłem i umieszczamy ją w lodówce.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180st.

3. Serek wiejski odsączamy z płynu. Wbijamy do niego jajka i dodajemy resztę składników. Intensywnie mieszamy lub miksujemy (ja zmieszałam ponieważ nie chciałam aby za bardzo wyrósł).

4. Schłodzony spód do tarty smarujemy rozkłóconym białkiem i podpiekamy w piekarniku około 15min.

5. Po tym czasie wylewamy masę serową i wsuwamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy około 30 minut.


Smacznego!

środa, 31 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/31 12:52:37
Bardzo lubię serek wiejski, wystarczy tylko łyżeczka i do dzieła. ale nie wpadłam na to, ze można z niego upiec sernik. Musi być pyszny i jestem bardzo ciekawa jego konsystencji, na pierwszym zdjęciu, wydaje mi się że widać te charakterystyczne "kuleczki" z serka. Jak dla mnie rewelacja, z chęcią bym się poczęstowała ;-)
-
2011/08/31 13:53:05
Z serków wiejskich jeszcze nie robilam .Ciekawa jestem jak smakuje
-
2011/08/31 15:17:03
często dodaję serek wiejski, jeśli braknie mi zwykłego twarogu ;)
-
2011/08/31 16:26:42
Ciekawe wykorzystanie serka wiejskiego w serniku,nigdy nie próbowałam.Ten serek zwykle kojarzy mi się z trochę słonym smakiem i wykorzystuję go najczęściej do kanapek,ale sernik w takim wydaniu na pewno oryginalny;)
-
2011/08/31 17:18:52
o, super!
własnie zastanawiałam się, co wykombinowac z wiejskich serków w lodówce zalegających xd



www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/08/31 18:39:26
Sernik wiejski? No, widzę, że znalazłam kolejny sposób na serek wiejski. ;) Pewnie kiedyś wypróbuję.
-
2011/08/31 22:22:50
z serkow wiejskich to nie jadlam, fajny przepis:)
-
2011/09/02 11:54:30
Intrygujące-z serków wiejskich jeszcze nie robiłam ani nie jadłam:) wygląda pysznie:)
-
2011/09/02 22:50:23
Nigdy nie robiiłam sernika!
Twój wygląda pysznie!:D