|
Blog > Komentarze do wpisu
TRADYCYJNY GULASZ WIEPRZOWY
Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem. Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało. Za przepis i podpowiedzi dziękuję Iwonie, w tym przypadku były absolutnie bezcenne J . Gulasz jest mocno mięsny, mięso kruche i soczyste, sos idealnie kremowy, aromatyczny i brązowy bez potrzeby karmelizowania. Zdecydowanie polecam! Ilość: dla 4 osób Poziom trudności: 4/10 Czas przygotowania: 2,5h SKŁADNIKI:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy. 2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. 3. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony. 4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką. Wszystko optymalnie lekko "przypalamy". 5. Po kilku chwilach mięso zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodajemy kostkę mięsną knorr. Nakrywamy je pokrywką i dusimy przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą. 6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do mięsa, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje. 7. Ja podawałam z podpłomykiem ale myślę, że równie dobrze pasują ulubione warzywa. Smacznego! środa, 17 sierpnia 2011, kaaasiuniaa
Komentarze
maryjerzak
2011/08/17 19:06:35
Pyszności, mniam:)
2011/08/17 21:18:07
Właśnie zdałam sobie sprawę, że przy zrobieniu miliona różnych potraw, nigdy nie robiłam takiego tradycyjnego gulaszu, dzięki za wskazówki :)
2011/08/17 21:40:01
uwielbiam taki gulasz do placków ziemniaczanych :) wspaniały tradycyjny smak :)
2011/08/18 08:52:58
burczymiwbrzuchu- ja mam wielki sentyment do tych najtradycyjniejszych smaków mimo, że wcale nie najłatwiej odtworzyć smaki dzieciństwa ;-)
anytsujx, - dziękuję :-) nathalia8 - z kaszą nigdy nie próbowałam ale następnym razem się skuszę :-) 2011/08/18 09:20:31
Gulasz rewelacyjny! Oceniam na razie na podstawie zdjęcia ale już wkrótce dowiem się jak smakuje :-) jestem pewna, że tak samo dobrze!
2011/08/18 19:03:31
Jej, wieki już nie robiłam taki najzwyklejszego gulaszu, a lubię bardzo:)
Pozdrawiam serdecznie!
Gość: siette, *.red-88-14-245.dynamicip.rima-tde.net
2011/09/29 19:57:41
wlasnie gotuje wyglada i pachnie smakowicie:)
Gość: siette, *.red-88-14-245.dynamicip.rima-tde.net
2011/09/29 21:12:47
ugotowalem
pyszny mozna podac rowniez z ryzem 2011/09/30 08:47:00
siette - ciesze się, że Ci smakował ja ostatnio zrobiłam z kaszą ale, mam w rodzinie fanów ryżu więc następnym razem podam zamiast ziemniaków :-)
Pozdrawiam
Gość: ann, *.8-3.cable.virginmedia.com
2012/02/04 13:35:05
dałabym troszkę śmietany i troszkę mąki zamiast samej mąki, i tak właśnie za chwilkę zrobię - gulasz prawie gotowy, pachnie wyśmienicie, w smaku - idealny. dzięki za przepis!
Gość: , *.net.stream.pl
2012/02/08 16:38:51
ja na koniec dodatkowo dodałam gesta smieyane wymieszana z maka i mlekiem i dodałam troche wiecej papryki w proszku. Wyszlo pyszne
Gość: Butterfly, 194.183.35.*
2012/02/20 17:49:56
To był mój pierwszy w życiu gulasz ponieważ do tej pory uważałam się za kulinarne beztalencie i trzymałam się z daleka od kuchni. Gulasz wyszedł naprawdę pyszny, równie dobry jak mojej mamy co dla mnie jest niebywałym osiągnięciem :) Nprawde domowy, tradycyjny smak. Wielkie dzięki za ten prosty i smakowity przepis :)
Gość: nnnn, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/23 12:08:58
mniam, dzieki bardzo, takie własnie przeoisy ratuja nas młode żony:D
Gość: Wilma, *.adsl.inetia.pl
2012/02/24 20:49:56
Szczególnie ten Knorr jest bardzo tradycyjny i polski ;)
Gość: Romek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/02 09:53:13
Wita.
Tak Knorr jest czysto Polski :-) A jeśli chodzi o Gulasz jest wyśmienity.
Gość: Ruda Rybka, *.b-ras2.chf.cork.eircom.net
2012/04/21 14:51:25
To ja pozwolę sobie napisać że łatwiej jest obmyć mięso, pokroić je wedle uznania, osuszyć czystym ręcznikiem (tak żeby nie było bardzo mokre) i oprószyć dośc dużo mąką- i wtedy na rozgrzany olej. Na samym końcu jak mięso juz jest mięciutkie a część wody odparuje sos zgęstnieje sam- nie trzeba go wtedy zagęszczać mąką. Osobiście uważam też że śmietana jest niepotrzebna bo piękny brązowy kolor zrobi się jasny a nie o to nam chodzi. Kostka mięsna knorra czy inna poprawia smak ale bez niej też można sie obejść- więcej przypraw i bedzie to samo jak z kostką :) Pozdrawiam
2012/04/22 09:15:39
Kostki można użyć opcjonalnie, wzmacnia smak mięsa i przyprawami nie uda się osiągnąć takiego samego efektu, jednak oczywiście można ją pominąć. Co do pomijania mąki to jak najbardziej mogłoby tak być Ruda Rybko, jednak u mnie w domu wszyscy uwielbiają jak jest dużo sosu więc niestety podlewanie wodą i zagęszczanie jest konieczne.
Pozdrawiam Kasia
Gość: , 176.5.95.*
2012/05/25 09:18:10
Gulasik marzenie tylko poco mąka????, co niekturzy dodają trochę więcej cebuli która się rozgotowuje i zagęszcza sos bez dodatku szkodliwych węglowodanów(w tym wypadku mąka)polecam
Gość: rzemykowa, *.internetia.net.pl
2012/05/28 13:37:00
A ja podaję z czeskimi knedliczkami - niebo w gębie. :)
Gość: Sophie, *.xdsl.centertel.pl
2012/06/04 18:25:54
Przepis doskonały, nie jestem wprawną kucharka, ale gulasz wyszedł taki, że palce lizać...mniam
Gość: tomek, *.threembb.co.uk
2012/06/24 13:47:07
wlasnie biore sie do robienia tej pysznossci uwielbiam gulasz kasza i do tego buraczki
Gość: , *.dsl.teksavvy.com
2012/06/27 17:35:11
wysmienicie smakuje z plackami ziemiaczanymi,jak gulasz wegierski,sprobujcie polecam
Gość: Agata, *.welnowiec.net
2012/07/24 11:33:25
Wyszło naprawdę pysznie, kostkę rosołową wołową dodałam na samym końcu, po podaniu na talerz posypałam krążkami z czerwonej cebuli.
Reszta zgodnie z przepisem:-)
Gość: Paulina, *.dd.nextgentel.com
2012/08/09 23:24:23
Tego szukałam! Jedyna różnica to to, że po 2h duszenia okazało się, że sos jest na tyle gęsty, że nie musiałam zagęszczać go mąką.
Gość: Ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/13 14:41:24
przecież 4 łyżki mąki 1/3 szkl.wody to się zrobi popa.
Gość: Madzia, *.173.19.198.tesatnet.pl
2012/08/22 16:22:38
Dzięki za rewelacyjny przepis najlepszy gulasz jaki zrobiłam w życiu mniam pyszności ;D
Gość: Daro, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/09/15 08:33:15
Przepis prosty i sprawdzony OK.
Ja do gulaszu zawsze dodaje suszone grzyby i trochę więcej cebuli.
Gość: mentuhotep, *.wtvk.pl
2012/09/15 16:25:58
przepyszne! polecam mięso schabowe, podaję z kaszą, wszystkim smakuje!
Gość: Sylvia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/10/05 15:44:00
Przepyszne! W smaku niemal identyczny z tradycyjnym gulaszem mojej mamy. Palce lizac!:)
Gość: żarłoczek, *.cable-modem.tkk.net.pl
2012/10/17 21:15:18
Dzisiaj zrobiłam gulasz według powyższego przepisu. Wyszedł pyszny! Często proste i tradycyjne przepisy najlepiej smakują! Ja wcinałam z ryżem i ogóreczkiem kiszonym/konserwowym. Pyyycha! Polecam :)
Gość: Beatrice, *.dsl.bell.ca
2012/10/18 06:22:13
Polecam pod koniec gotowania gulaszu dodac warzywa, (moga byc mrozone, choc swieze zawsze lepsze), takie jak brokuly, drobno podrojona marchewka, groszek zielony, kukurydza, papryka czerwona- skladniki wg. gustu w zaleznosci kto co lubi.
Wtedy wystarczy juz tylko kasza, ew. duszone ziemniaki, lub ryz, jako dopelnienia pysznego dania. Smacznego!
Gość: olkus, *.home.cgocable.net
2012/10/19 03:49:48
zamiast szynki dalam boczek - wczesniej go oddzielnie podsmazylam. Do tego jeszcze sosu sojowego i mleka ciutek ;) Tez wyszlo super!
Gość: Beatrice, *.dsl.bell.ca
2012/10/19 10:33:55
Pod koniec gotowania gulaszu szczerze polecam dorzucic do niego warzywa, (niejasno moze to napisalam w poprzedniej wypowiedzi. I wszystko razem jeszcze poddusic, az dodane warzywa w gulaszu zmiekna.
Ja zwykle dodaje pokrojone brokuly, (wczesniej wycinam z rdzenia brokulow twarda "kore"), dodaje kawalki marchewki, czerwona papryke pocieta w kostke, ew. swiezy groszek zielony, kukurydze z puszki, (w zaleznosci od tego co mam w posiadaniu). Jakakolwiek salatka jest juz zbyteczna, jako ze gulasz z warzywami, plus kasza gryczana, (ew. duszone ziemniaki, czy ryz) stanowia pelne danie obiadowe. Moja wygodna inwencja, ktora szczerze polecam!
Gość: marta b, *.19-1.cable.virginmedia.com
2012/10/19 13:33:28
wlasnie go zrobilam i powiem tak, jest pyszny :)
Gość: akleksis, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/19 17:19:07
Robiłam dzisiaj pierwszy raz gulasz i wyszedł przepyszny, ja dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę :) Mniammm, już myślę, kiedy zrobić go kolejny raz ;)
Gość: monia, *.jawexmeble.com.pl
2012/12/07 18:02:41
Świetny gulasz polecam pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu:)
Gość: malinowa_herbata, *.dynamic.chello.pl
2012/12/09 21:38:57
Mam pytanie odnośnie szynki... W przygotowaniu już nic o niej nie pisze... Kiedy mam ją wrzucić na patelnię? Razem z mięsem? I jaka to ma być szynka? Taka klasyczna, gotowana? Czy np. polędwica?
Gość: stanleyyyy, *.luksus.net.pl
2012/12/16 13:03:07
gulasik bardzo dobry OK ale jeszcze dolałem wineczka IMIGLYKOS
Gość: maga, *.dynamic.mnet-online.de
2013/02/04 15:15:26
Już odtańczyłam gulaszowy taniec zwycięstwa aż tu doszłam do etapu zagęszczania sosu.. Kucharką jestem mizerną, więc 4 łyżki mąki na 1/3 szklankę wody nie wzbudziły podejrzeń. Skoro do tej pory było rewelacyjnie, to przepis nie może się mylić.. A jednak! Zrobiła się okropna papa :( Fakt, gulasz smakuje rewelacyjnie, ale nie wygląda tak, jakbym sobie życzyła :( Jakieś rady czym zastąpić tę nieszczęsną mąkę następnym razem?
2013/02/05 16:07:19
Jeżeli wyszło za gęste to zapewne zbyt mocno woda z gulaszu odparowała - proponuję dać mniej mąki (u mnie w domu lubią bardzo gęsty sos). Ktoś pisał, że można dodać dużo cebuli i podczas duszenia ona się rozpadnie i zagęści sos- ale tej wersji nie próbowałam.
Pozdrawiam www.przepisyzsercadomu.blox.pl
Gość: As, *.leon.com.pl
2013/03/06 12:50:18
Pachnie rewelacyjnie ;) ale dodałam czosnku przy duszeniu ;)
2013/05/18 00:20:58
Przepyszny Tradycyjny Gulasz. Dokładnie taki jak robiła moja babcia. Teraz wszyscy starają się zrobić jakieś udziwnione, z tysiącem składników, które już z gulaszem nie maająnic wspólnego.
Gość: jaaa , *.sin.nokia.net
2013/05/25 07:27:21
proponuje dolozyc starta marchew sredniej wielkosci i lyzke masla(oczywiscie najlepszego) -pychota pozdrawiam.
2013/06/05 11:49:16
Witam serdecznie! Uwielbiam taki gulasz, z kaszą albo plackami ziemniaczanymi- Pychota! Ja dodaję mąkę tylko w inny sposób, posypuję nią mięso na patelni i podsmażam chwilę to mięso otoczone mąką, żeby straciła surowy smak. Zasmażka na szybko:)
Gość: M M P, *.warszawa.vectranet.pl
2013/08/04 16:27:40
właśnie gotuję ten gulasz drugi raz, jest pyszny :)
Gość: Marta, *.174.212.2.novaia.pl
2013/08/28 18:37:18
Trafiłam na ten przepis przypadkiem i dobrze.Dziś zrobiłam gulasz wg. powyższego przepisu.Wyszedł super,podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.Mięso kruche,soso idealnej konsystencji.Pycha,dzieci jadły z dokładką.
Gość: Kasiula, *.olsztyn.mm.pl
2013/09/04 12:49:41
już go kiedyś robiłam, pychota :) dziś mam trochę czasu więc znów przyrządzę.Polecam wszystkim :))
Gość: novacco, *.adsl.inetia.pl
2013/09/07 14:38:41
To ja mam kilka uwag. Robię lepszy gulasz :-)
Proponuję dodać do mięsa paprykę świeżą i marchewkę oraz pietruszkę a także ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa (marchew i pietruszka zastępują mąkę. Zagęszczają sosik lepiej i zdrowiej. Do prawdziwego gulaszu nie dodajemy mąki. Pozdrawiam
Gość: becker, *.play-internet.pl
2013/09/10 20:08:33
właśnie gotuje gulasz według tego przepisu i już nie mogę się doczekać degustacji :)
Gość: Natalia, *.lupro.net
2013/09/20 21:59:47
Pierwszy raz w życiu robiłam gulasz i zdziwiłam się, że był to chyba najlepszy gulasz jaki kiedykolwiek jadłam i, że zrobiłam go własnoręcznie. Dziękuję za tak pyszny przepis i licze na więcej domowych, pysznych przepisów na obiad. Pozdrawiam !
Gość: Witkacy, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/26 15:52:58
i się pysznie udało :) bardzo dziekuje.
Gość: Niebieki, 93.175.71.*
2013/09/26 16:43:56
Świetny pomysł z tym gulaszem. Pierwsze danie które mi wyszło.
Chyba częściej będe gotował obiadki ukochanej. Pozdrawiam
Gość: maly_gaw, *.dynamic.chello.pl
2013/10/07 15:25:45
Miała być karkówka w piwie, jednak doszedłem do wniosku, że mam ochotę na gulasz. Właśnie skończyłem i rewelacyjnie smakuje. Prosty bez wodotrysków. Od siebie dodałem papryki ostrej ponieważ lubię ostrzejsze potrawy. Polecam :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/28 15:21:54
kurcze, nie śmiejcie się, ale nie wiem co to jest podpłomyk?
Gość: olek, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/29 14:19:31
ja jednak zrobilem to na gęsim smalcu zamiast oleju. rewelacja, polecam
Gość: Ada, *.dynamic.chello.pl
2013/10/29 15:01:25
Wyszedł pyszny! Przepis zostaje w moim domu na dłużej:)
Gość: ania, *.t-mobile.co.uk
2013/11/14 17:59:19
do tego kasza gryczana i ogoreczek kiszony albo konserwowy :))
Gość: gosia, *.dynamic.chello.pl
2013/12/10 14:40:45
Do tradycyjnego gulaszu NIE dodaje się żadnych sztucznych przypraw, czy kostek ... jak można go wtedy nazywać tradycyjnym ??
Gość: Dddd, *.dynamic.chello.pl
2014/01/05 14:53:07
wszystko super tylko te Knorry ble :( Lepiej samemu doprawiać a nie truć się chemią
Gość: Natalia, *.meganet.com.pl
2014/01/18 14:51:05
:D gulasz mniam :D przepis super :D prosto napisany, więc nawet jak ktoś gotować nie umie da sobie radę :D jestem tego przykładem :D
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/01/21 17:12:11
Wypadałoby drogie Panie komentatorki zgotować gulasz ściśle trzymając się przepisu, ocenić i dopiero przy następnym gotowaniu gulaszu (czy KAŻDEJ innej potrawy) modyfikować, a pisanie "pyszne" na podstawie opisu i zdjęcia, to SKRAJNY infantylizm! Pozdrawiam Autorkę. Dziadek
Gość: , *.play-internet.pl
2014/01/22 17:06:54
w zupełności zgadzam się z przedmówcą
gulasz wykonałam zgodnie z przepisem i wyszedł idealny polecam
Gość: janusz, *.free.aero2.net.pl
2014/01/28 11:59:03
Przepis fajny. Tylko ja zaciagan maka zytnia i podaje z kasza. Puchota
Gość: Jaga, *.dynamic.chello.pl
2014/02/01 12:52:22
Moja wersja tradycyjna:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. 2. Do miseczki wsypujemy mąkę. 3. Na patelni rozgrzewamy smalec (olej daje inny, bardziej "tłusty" posmak jak dla mnie). 4. Garść mięsa wkładamy do mąki i dokładnie obtaczamy, przekładamy na patelnię. 5. Na patelni nie może być dużo mięsa, ponieważ spadnie temperatura i mięso zamiast się obsmażyć zaczyna się gotować we własnym sosie. Ja smażę partiami (2-3 razy). 6. Do ostatniej podsmażonej już partii dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i SÓL. Wcześniejsze posolenie mięsa sprawia, że staje się one twardsze i trzeba dłużej gotować gulasz. Mieszamy z pozostałymi przesmażonymi partiami, zalewamy wrzątkiem i dodajemy pieprz, ziele i listek laurowy. Ja dodaję trochę alkoholu (może być czerwone wino, koniak lub zwykła wyborowa) - alkohol i tak wyparuje a zmiękcza mięso. 7. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Koniecznie mieszając co jakiś czas. Ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Ta wersja nie wymaga zagęszczania. Moja propozycja podania: kluski śląskie, kasza lub czeskie knedliki. Smacznego
Gość: Verrikan, *.ip.netia.com.pl
2014/02/11 17:43:02
Po lekkiej modyfikacji - świeża papryka zamiast sproszkowanej, do tego troszkę chilli, wyszło git.
Gość: zulaq, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/25 12:06:36
A ja jeszcze paprykę słodką, mieloną podsmażyłem i dodałem.
Gość: thomas, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/02/25 17:20:54
twoje mieso sie gotuje ;-) obtocz miesko w mace i przyrumien , ma sie smazyc;-) lisc laurowy na koniec na ost 15min ,bo robi si gozkie. i zadne knorry zadna chemie mieszana!sol pieprz i orzech muskatu zetrzej na tarcte ;-) i dus jak meza ;-)) az miesko bedzie miekkie ,sam zgestnieje
Gość: gh, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/27 21:43:09
w takiej ilości wody to mięso się gotuje a nie dusi w dodatku razem z niepodsmażoną cebulką- która też się gotuje.
Gość: Cloelia Nalini, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/04 13:49:23
Gość: , *.sm-gorczewska.com.pl
2014/03/19 17:11:17
Tradycyjny i smaczny. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam dziś na obiad. Dzięki :-)
Gość: Tytus, *.internetia.net.pl
2014/04/17 19:15:10
Właśnie się robi, pachnie super
Dawno nie robiłem tradycyjnego polskiego gulaszu
Gość: syska, *.cdma.centertel.pl
2014/04/25 20:05:03
Ja dodaję jeszcze świeżą papryke pokrojoną w kostkę, wtedy gulasz jest jeszcze lepszy
Gość: Asia, *.henet.pl
2014/04/30 18:03:43
Skorzystałam z Twojego przepisu i nie żałuję ,gulasz wyśmienity mmm pycha ,dziękuję.
2014/05/09 14:46:38
Dzięki za przepis na tradycyjny gulasz ,po modyfikacji z papryką mniam... .
Gość: Halabala, *.fbx.proxad.net
2014/05/29 14:19:05
Zrobiłem wg przepisu i świetne!!! Dziękuje i polecam
Gość: Aga, *.icpnet.pl
2014/08/27 23:54:11
Doskonałe!Robię już trzeci raz i znika błyskawicznie z talerzy. Pychota:-) Dziękuję za przepis!
Gość: Supertrampe, *.olsztyn.mm.pl
2014/09/01 12:53:30
Bardzo dobry przepis. Wszystkim życzę smacznego :)
Gość: agusiaaaa, 88.156.23.*
2014/10/21 13:41:29
Witam, robię już chyba po raz trzeci ten gulasz i jest po prostu przepyszny. Przepis naprawdę świetny. Polecam :)
Gość: Błażej, *.dynamic.chello.pl
2014/10/21 19:08:19
Dziś zrobiłem - wyszedł rewelacyjny :) Dziękuję za przepis!
Gość: blacha7276, *.bb.online.no
2015/01/26 20:31:33
Bardzo dobry. Wlasnie podaje do stolu.
Dzieki za przepis
Gość: , *.przemysl.hypnet.pl
2015/02/02 12:16:30
Dzisiaj gotuje ,myślę że to świetny przepis.Dziękuje
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/03/03 20:49:32
mój trzyletni synek powiedział,że kocha to jedzonko :)
Gość: , *.client.maxnet.66.pl
2015/06/14 10:56:26
G... Nie gulasz kto dodaje kostke . sztukaz zrobic bez a nie na latwizne isc
Gość: Malvi, *.icpnet.pl
2015/06/16 17:23:12
Super przepis. Zwykły, prosty ale jaki smaczny gulasz :) Kasza do tego no i oczywiście ogórki kiszone mniam!
Gość: Petman, *.static.sitel.net.pl
2015/07/19 21:14:57
Robię bardzo podobnie, dodam tylko swoje trzy grosze co do przypraw. Używam wędzonej słodkiej papryki - świetna przyprawa i "Omy do mięs" (dostępna chyba tylko lokalnie na śląsku) na słoność przyprawiam "wegetą"
ciekawe czy ktoś czyta te komentarze :)
Gość: Bella Bambina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/31 07:30:58
czyta czyta, ale tradycyjny gulasz musi być na smalcu a nie na oleju!!!
Gość: EwaEwa, *.static.ip.netia.com.pl
2015/11/05 13:15:24
Robię go.
Nie mam papryki słodkiej ani kostki rosołowej,ale robię go! Jakby co to skieruję tu męża z reklamacją.
Gość: , *.mobile.tre.se
2015/11/13 21:34:16
Jaki on tradycyjny jak robiony na kostce,smak może i jest, ale to chemia.
Gość: arkate, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/16 20:23:28
Gulasz według tego przepisu wyszedł super.
Gość: mattb, *.adsl.inetia.pl
2015/12/28 08:24:57
Uwielbiam gulasz:). Jedna rada, nie wrzucać za dużo mięsa na patelnie, lepiej przypiec na raty. Na zdjęciu powyżej jest troszkę za dużo, mięsko raczej się poddusiło, przy mniejszej ilości ładnie się przyrumieni i docelowo będzie bardziej soczyste.
Pozdrawiam
Gość: mariusz, *.dynamic.gprs.plus.pl
2016/03/20 15:06:57
Tradycyjny gulasz wieprzowy i kostka do bitek knorr? A to ciekawe... Faktycznie bardzo tradcyjny gulasz. Tajnikiem brązowego sosu jest po prostu przypalenie mięsa i zebranie smaczku z patelni za pomocą dwóch łyżek mąki, najlepiej ziemniaczanej. Mięso solone przed obróbką termiczną jest później twarde. Lepiej posolić po obsmażeniu. Pozdrawiam :)
Gość: , *.tvtom.pl
2016/03/28 22:20:47
Gulasz super najgorzej modyfikować - to już wtedy inny gulasz - czasem nie wiadomo co? Zrobiłam na patelni nawet nie grubej przerzuciłam do szybkowaru. Jak dla mnie rewelacja sosu sporo i piękny kolor. Zapewne ten kolor to zasługa papryki i kostki wołowo- drobiowej. W szybkowarze pieczenie krótsze i znacznie mniej wody.
Gość: , *.hsd1.ct.comcast.net
2016/04/09 19:37:43
Ale filozofia zrobić taki gulasz ty chyba dopiero zaczynasz gotować
Gość: ada, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/05/22 11:23:58
Wygląda przepysznie :) Właśnie się za niego zabieram, a do gulaszu gnocchi i zasmażane buraczki :) Dziękuję za przepis!
Gość: greg, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/01/14 16:25:25
Przepis jest rewelacyjny, ugotowałem je dzisiaj na obiad :)
Polecam gorąco!!! 2017/02/19 14:23:31
Dobrym gulaszowa jest pokarmem dla duszy. Twój przepis przypomina mi moje dzieciństwo Strąk, ponieważ moi rodzice są z Polski.
Pozdrowienia z Niemiec
Gość: asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/03/18 14:55:05
NAJLEPSZE DANIE JAKIE KIEDYKOLWIEK ZROBIŁAM :) czekam jeszcze na opinie meza ale załuje ze tak późno trafiłam tu na bloga....
|