Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
TRADYCYJNY GULASZ WIEPRZOWY

Bardzo długo razem z mężem poszukiwaliśmy przepisu na tradycyjny gulasz. Ale nie byle gulasz tylko taki, który stanowi kwintesencję mięsa smakiem jak i pięknym brązowym kolorem.  Nie przekłamując dopiero po kilku latach się udało. Za przepis i podpowiedzi dziękuję Iwonie, w tym przypadku były absolutnie bezcenne J .  Gulasz jest mocno mięsny, mięso kruche i soczyste, sos idealnie kremowy, aromatyczny i brązowy bez potrzeby karmelizowania. Zdecydowanie polecam!


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 2,5h

SKŁADNIKI:

  • 50dag łopatki wieprzowej
  • 30dag szynki
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Woda do podlewania mięsa
  • 4 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ziarnisty czarny 10 ziaren
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • OPCJONALNIE: kostna mięsna do bitek Knorr (można pominąć)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Solimy.

2. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej.

3. Na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i obsmażamy je z każdej strony.


4. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę słodką. Wszystko optymalnie lekko "przypalamy".

5. Po kilku chwilach mięso zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodajemy kostkę mięsną knorr. Nakrywamy je pokrywką i dusimy przez 1,5 -2h. W razie potrzeby podlewamy wodą.


6. W 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę i wlewamy do mięsa, gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje.

7. Ja podawałam z podpłomykiem ale myślę, że równie dobrze pasują ulubione warzywa.

Smacznego!

środa, 17 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Komentarze
2011/08/17 19:06:35
Pyszności, mniam:)
-
2011/08/17 19:36:22
Gulasz prezentuje się pysznie ...
-
2011/08/17 21:18:07
Właśnie zdałam sobie sprawę, że przy zrobieniu miliona różnych potraw, nigdy nie robiłam takiego tradycyjnego gulaszu, dzięki za wskazówki :)
-
2011/08/17 21:40:01
uwielbiam taki gulasz do placków ziemniaczanych :) wspaniały tradycyjny smak :)
-
2011/08/17 22:29:27
ZAPRASZAM wszystkich ahhmniam.blogspot.com/ DO MNIE
-
2011/08/17 22:45:45
o!jakie pyszności!!!!uwielbiam:)z kaszą najbardziej:)
-
2011/08/18 08:52:58
burczymiwbrzuchu- ja mam wielki sentyment do tych najtradycyjniejszych smaków mimo, że wcale nie najłatwiej odtworzyć smaki dzieciństwa ;-)
anytsujx, - dziękuję :-)
nathalia8 - z kaszą nigdy nie próbowałam ale następnym razem się skuszę :-)

-
2011/08/18 09:20:31
Gulasz rewelacyjny! Oceniam na razie na podstawie zdjęcia ale już wkrótce dowiem się jak smakuje :-) jestem pewna, że tak samo dobrze!
-
2011/08/18 19:03:31
Jej, wieki już nie robiłam taki najzwyklejszego gulaszu, a lubię bardzo:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: siette, 142.red-88-14-245.dynamicip.rima-tde.net
2011/09/29 19:57:41
wlasnie gotuje wyglada i pachnie smakowicie:)
-
Gość: siette, 142.red-88-14-245.dynamicip.rima-tde.net
2011/09/29 21:12:47
ugotowalem
pyszny mozna podac rowniez z ryzem
-
2011/09/30 08:47:00
siette - ciesze się, że Ci smakował ja ostatnio zrobiłam z kaszą ale, mam w rodzinie fanów ryżu więc następnym razem podam zamiast ziemniaków :-)
Pozdrawiam
-
Gość: ann, cpc1-derb4-0-0-cust818.8-3.cable.virginmedia.com
2012/02/04 13:35:05
dałabym troszkę śmietany i troszkę mąki zamiast samej mąki, i tak właśnie za chwilkę zrobię - gulasz prawie gotowy, pachnie wyśmienicie, w smaku - idealny. dzięki za przepis!
-
Gość: , 82-179-78-94.net.stream.pl
2012/02/08 16:38:51
ja na koniec dodatkowo dodałam gesta smieyane wymieszana z maka i mlekiem i dodałam troche wiecej papryki w proszku. Wyszlo pyszne
-
Gość: Butterfly, 194.183.35.19*
2012/02/20 17:49:56
To był mój pierwszy w życiu gulasz ponieważ do tej pory uważałam się za kulinarne beztalencie i trzymałam się z daleka od kuchni. Gulasz wyszedł naprawdę pyszny, równie dobry jak mojej mamy co dla mnie jest niebywałym osiągnięciem :) Nprawde domowy, tradycyjny smak. Wielkie dzięki za ten prosty i smakowity przepis :)
-
Gość: nnnn, aahw23.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/23 12:08:58
mniam, dzieki bardzo, takie własnie przeoisy ratuja nas młode żony:D
-
Gość: Wilma, 178-36-163-84.adsl.inetia.pl
2012/02/24 20:49:56
Szczególnie ten Knorr jest bardzo tradycyjny i polski ;)
-
Gość: Romek, ciu71.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/02 09:53:13
Wita.
Tak Knorr jest czysto Polski :-)
A jeśli chodzi o Gulasz jest wyśmienity.
-
Gość: Ruda Rybka, 86-41-81-254-dynamic.b-ras2.chf.cork.eircom.net
2012/04/21 14:51:25
To ja pozwolę sobie napisać że łatwiej jest obmyć mięso, pokroić je wedle uznania, osuszyć czystym ręcznikiem (tak żeby nie było bardzo mokre) i oprószyć dośc dużo mąką- i wtedy na rozgrzany olej. Na samym końcu jak mięso juz jest mięciutkie a część wody odparuje sos zgęstnieje sam- nie trzeba go wtedy zagęszczać mąką. Osobiście uważam też że śmietana jest niepotrzebna bo piękny brązowy kolor zrobi się jasny a nie o to nam chodzi. Kostka mięsna knorra czy inna poprawia smak ale bez niej też można sie obejść- więcej przypraw i bedzie to samo jak z kostką :) Pozdrawiam
-
2012/04/22 09:15:39
Kostki można użyć opcjonalnie, wzmacnia smak mięsa i przyprawami nie uda się osiągnąć takiego samego efektu, jednak oczywiście można ją pominąć. Co do pomijania mąki to jak najbardziej mogłoby tak być Ruda Rybko, jednak u mnie w domu wszyscy uwielbiają jak jest dużo sosu więc niestety podlewanie wodą i zagęszczanie jest konieczne.

Pozdrawiam
Kasia
-
Gość: , 176.5.95.20*
2012/05/25 09:18:10
Gulasik marzenie tylko poco mąka????, co niekturzy dodają trochę więcej cebuli która się rozgotowuje i zagęszcza sos bez dodatku szkodliwych węglowodanów(w tym wypadku mąka)polecam
-
Gość: rzemykowa, 84-234-3-93.internetia.net.pl
2012/05/28 13:37:00
A ja podaję z czeskimi knedliczkami - niebo w gębie. :)
-
Gość: Sophie, public130662.xdsl.centertel.pl
2012/06/04 18:25:54
Przepis doskonały, nie jestem wprawną kucharka, ale gulasz wyszedł taki, że palce lizać...mniam
-
Gość: , 46.31.32.3*
2012/06/10 11:27:43
BARDZO DOBRY PRZEPIS
GULASZ WYSZEDŁ SUPER POLECAM
-
Gość: tomek, 188.29.214.186.threembb.co.uk
2012/06/24 13:47:07
wlasnie biore sie do robienia tej pysznossci uwielbiam gulasz kasza i do tego buraczki
-
Gość: , 69-165-161-120.dsl.teksavvy.com
2012/06/27 17:35:11
wysmienicie smakuje z plackami ziemiaczanymi,jak gulasz wegierski,sprobujcie polecam
-
Gość: Agata, pub-193-227-100-195.welnowiec.net
2012/07/24 11:33:25
Wyszło naprawdę pysznie, kostkę rosołową wołową dodałam na samym końcu, po podaniu na talerz posypałam krążkami z czerwonej cebuli.
Reszta zgodnie z przepisem:-)
-
Gość: Paulina, 217-13-19-58.dd.nextgentel.com
2012/08/09 23:24:23
Tego szukałam! Jedyna różnica to to, że po 2h duszenia okazało się, że sos jest na tyle gęsty, że nie musiałam zagęszczać go mąką.
-
Gość: Ewa, adls151.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/13 14:41:24
przecież 4 łyżki mąki 1/3 szkl.wody to się zrobi popa.
-
Gość: Madzia, host-79.173.19.198.tesatnet.pl
2012/08/22 16:22:38
Dzięki za rewelacyjny przepis najlepszy gulasz jaki zrobiłam w życiu mniam pyszności ;D
-
Gość: Daro, ijt22.internetdsl.tpnet.pl
2012/09/15 08:33:15
Przepis prosty i sprawdzony OK.
Ja do gulaszu zawsze dodaje suszone grzyby i trochę więcej cebuli.
-
Gość: mentuhotep, host-195-80-128-195.wtvk.pl
2012/09/15 16:25:58
przepyszne! polecam mięso schabowe, podaję z kaszą, wszystkim smakuje!
-
Gość: Sylvia, apn-5-60-81-46.dynamic.gprs.plus.pl
2012/10/05 15:44:00
Przepyszne! W smaku niemal identyczny z tradycyjnym gulaszem mojej mamy. Palce lizac!:)
-
Gość: , dih36.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/10 11:51:56
pychotka
-
Gość: żarłoczek, 83-145-182-199.cable-modem.tkk.net.pl
2012/10/17 21:15:18
Dzisiaj zrobiłam gulasz według powyższego przepisu. Wyszedł pyszny! Często proste i tradycyjne przepisy najlepiej smakują! Ja wcinałam z ryżem i ogóreczkiem kiszonym/konserwowym. Pyyycha! Polecam :)
-
Gość: Beatrice, bas3-montreal03-1128755215.dsl.bell.ca
2012/10/18 06:22:13
Polecam pod koniec gotowania gulaszu dodac warzywa, (moga byc mrozone, choc swieze zawsze lepsze), takie jak brokuly, drobno podrojona marchewka, groszek zielony, kukurydza, papryka czerwona- skladniki wg. gustu w zaleznosci kto co lubi.
Wtedy wystarczy juz tylko kasza, ew. duszone ziemniaki, lub ryz, jako dopelnienia pysznego dania.
Smacznego!
-
Gość: olkus, d24-141-111-103.home.cgocable.net
2012/10/19 03:49:48
zamiast szynki dalam boczek - wczesniej go oddzielnie podsmazylam. Do tego jeszcze sosu sojowego i mleka ciutek ;) Tez wyszlo super!
-
Gość: Beatrice, bas3-montreal03-1128755215.dsl.bell.ca
2012/10/19 10:33:55
Pod koniec gotowania gulaszu szczerze polecam dorzucic do niego warzywa, (niejasno moze to napisalam w poprzedniej wypowiedzi. I wszystko razem jeszcze poddusic, az dodane warzywa w gulaszu zmiekna.
Ja zwykle dodaje pokrojone brokuly, (wczesniej wycinam z rdzenia brokulow twarda "kore"), dodaje kawalki marchewki, czerwona papryke pocieta w kostke, ew. swiezy groszek zielony, kukurydze z puszki, (w zaleznosci od tego co mam w posiadaniu).
Jakakolwiek salatka jest juz zbyteczna, jako ze gulasz z warzywami, plus kasza gryczana, (ew. duszone ziemniaki, czy ryz) stanowia pelne danie obiadowe.
Moja wygodna inwencja, ktora szczerze polecam!
-
Gość: marta b, cpc26-smal12-2-0-cust17.19-1.cable.virginmedia.com
2012/10/19 13:33:28
wlasnie go zrobilam i powiem tak, jest pyszny :)
-
Gość: akleksis, abke221.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/19 17:19:07
Robiłam dzisiaj pierwszy raz gulasz i wyszedł przepyszny, ja dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę :) Mniammm, już myślę, kiedy zrobić go kolejny raz ;)
-
Gość: monia, mail1.jawexmeble.com.pl
2012/12/07 18:02:41
Świetny gulasz polecam pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu:)
-
Gość: malinowa_herbata, 89-78-204-69.dynamic.chello.pl
2012/12/09 21:38:57
Mam pytanie odnośnie szynki... W przygotowaniu już nic o niej nie pisze... Kiedy mam ją wrzucić na patelnię? Razem z mięsem? I jaka to ma być szynka? Taka klasyczna, gotowana? Czy np. polędwica?
-
Gość: stanleyyyy, 195-238-165-187.luksus.net.pl
2012/12/16 13:03:07
gulasik bardzo dobry OK ale jeszcze dolałem wineczka IMIGLYKOS
-
Gość: jaaaa, dgt182.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 22:16:13
Cudowne
-
Gość: maga, ppp-93-104-186-53.dynamic.mnet-online.de
2013/02/04 15:15:26
Już odtańczyłam gulaszowy taniec zwycięstwa aż tu doszłam do etapu zagęszczania sosu.. Kucharką jestem mizerną, więc 4 łyżki mąki na 1/3 szklankę wody nie wzbudziły podejrzeń. Skoro do tej pory było rewelacyjnie, to przepis nie może się mylić.. A jednak! Zrobiła się okropna papa :( Fakt, gulasz smakuje rewelacyjnie, ale nie wygląda tak, jakbym sobie życzyła :( Jakieś rady czym zastąpić tę nieszczęsną mąkę następnym razem?
-
Gość: Emilka, host-89-229-161-166.augustow.mm.pl
2013/02/04 15:17:15
Świetny.Polecam
-
2013/02/05 16:07:19
Jeżeli wyszło za gęste to zapewne zbyt mocno woda z gulaszu odparowała - proponuję dać mniej mąki (u mnie w domu lubią bardzo gęsty sos). Ktoś pisał, że można dodać dużo cebuli i podczas duszenia ona się rozpadnie i zagęści sos- ale tej wersji nie próbowałam.
Pozdrawiam
www.przepisyzsercadomu.blox.pl
-
Gość: , static-87-101-76-18.leon.com.pl
2013/03/06 12:48:35
h
-
Gość: As, static-87-101-76-18.leon.com.pl
2013/03/06 12:50:18
Pachnie rewelacyjnie ;) ale dodałam czosnku przy duszeniu ;)
-
Gość: dodi, static183.debica198.tnp.pl
2013/04/03 14:24:52
Gulasz rewelacja wyprubowany !
-
2013/05/18 00:20:58
Przepyszny Tradycyjny Gulasz. Dokładnie taki jak robiła moja babcia. Teraz wszyscy starają się zrobić jakieś udziwnione, z tysiącem składników, które już z gulaszem nie maająnic wspólnego.
-
Gość: jaaa , static-89-100.sin.nokia.net
2013/05/25 07:27:21
proponuje dolozyc starta marchew sredniej wielkosci i lyzke masla(oczywiscie najlepszego) -pychota pozdrawiam.
-
2013/06/05 11:49:16
Witam serdecznie! Uwielbiam taki gulasz, z kaszą albo plackami ziemniaczanymi- Pychota! Ja dodaję mąkę tylko w inny sposób, posypuję nią mięso na patelni i podsmażam chwilę to mięso otoczone mąką, żeby straciła surowy smak. Zasmażka na szybko:)
-
Gość: M M P, 031011207071.warszawa.vectranet.pl
2013/08/04 16:27:40
właśnie gotuję ten gulasz drugi raz, jest pyszny :)
-
Gość: Marta, host-46.174.212.2.novaia.pl
2013/08/28 18:37:18
Trafiłam na ten przepis przypadkiem i dobrze.Dziś zrobiłam gulasz wg. powyższego przepisu.Wyszedł super,podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.Mięso kruche,soso idealnej konsystencji.Pycha,dzieci jadły z dokładką.
-
Gość: Angela, apn-77-113-78-27.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/29 09:39:06
pyszności;-)
-
Gość: Kasiula, host-89-228-69-243.olsztyn.mm.pl
2013/09/04 12:49:41
już go kiedyś robiłam, pychota :) dziś mam trochę czasu więc znów przyrządzę.Polecam wszystkim :))
-
Gość: novacco, 77-253-94-60.adsl.inetia.pl
2013/09/07 14:38:41
To ja mam kilka uwag. Robię lepszy gulasz :-)
Proponuję dodać do mięsa paprykę świeżą i marchewkę oraz pietruszkę a także ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa (marchew i pietruszka zastępują mąkę. Zagęszczają sosik lepiej i zdrowiej. Do prawdziwego gulaszu nie dodajemy mąki. Pozdrawiam
-
Gość: becker, user-164-127-196-204.play-internet.pl
2013/09/10 20:08:33
właśnie gotuje gulasz według tego przepisu i już nie mogę się doczekać degustacji :)
-
Gość: Natalia, g1.lupro.net
2013/09/20 21:59:47
Pierwszy raz w życiu robiłam gulasz i zdziwiłam się, że był to chyba najlepszy gulasz jaki kiedykolwiek jadłam i, że zrobiłam go własnoręcznie. Dziękuję za tak pyszny przepis i licze na więcej domowych, pysznych przepisów na obiad. Pozdrawiam !
-
Gość: Witkacy, 46.204.28.162.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/09/26 15:52:58
i się pysznie udało :) bardzo dziekuje.
-
Gość: Niebieki, 93.175.71.1*
2013/09/26 16:43:56
Świetny pomysł z tym gulaszem. Pierwsze danie które mi wyszło.
Chyba częściej będe gotował obiadki ukochanej.
Pozdrawiam
-
Gość: maly_gaw, 89-65-32-57.dynamic.chello.pl
2013/10/07 15:25:45
Miała być karkówka w piwie, jednak doszedłem do wniosku, że mam ochotę na gulasz. Właśnie skończyłem i rewelacyjnie smakuje. Prosty bez wodotrysków. Od siebie dodałem papryki ostrej ponieważ lubię ostrzejsze potrawy. Polecam :)
-
Gość: , aga196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/28 15:21:54
kurcze, nie śmiejcie się, ale nie wiem co to jest podpłomyk?
-
Gość: olek, ovt74.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/29 14:19:31
ja jednak zrobilem to na gęsim smalcu zamiast oleju. rewelacja, polecam
-
Gość: Ada, 89-66-230-66.dynamic.chello.pl
2013/10/29 15:01:25
Wyszedł pyszny! Przepis zostaje w moim domu na dłużej:)
-
Gość: ania, genkt-058-020.t-mobile.co.uk
2013/11/14 17:59:19
do tego kasza gryczana i ogoreczek kiszony albo konserwowy :))
-
Gość: Ktoś, 178-37-233-43.adsl.inetia.pl
2013/11/15 17:02:17
żeby nie ta kostka byłoby dobrze
-
Gość: , public-gprs709419.centertel.pl
2013/11/28 14:03:42
Jestem w trakcie:-) dodaje cebulke:-) pachnie ze hej..
-
Gość: gosia, 89-76-168-54.dynamic.chello.pl
2013/12/10 14:40:45
Do tradycyjnego gulaszu NIE dodaje się żadnych sztucznych przypraw, czy kostek ... jak można go wtedy nazywać tradycyjnym ??
-
Gość: Dddd, 89-79-216-43.dynamic.chello.pl
2014/01/05 14:53:07
wszystko super tylko te Knorry ble :( Lepiej samemu doprawiać a nie truć się chemią
-
Gość: kamil, 89-70-57-202.dynamic.chello.pl
2014/01/11 13:18:01
WYMIATA!! przepyszny :)
-
Gość: Natalia, 91-231-61-251.meganet.com.pl
2014/01/18 14:51:05
:D gulasz mniam :D przepis super :D prosto napisany, więc nawet jak ktoś gotować nie umie da sobie radę :D jestem tego przykładem :D
-
Gość: , 159-205-203-86.adsl.inetia.pl
2014/01/21 17:12:11
Wypadałoby drogie Panie komentatorki zgotować gulasz ściśle trzymając się przepisu, ocenić i dopiero przy następnym gotowaniu gulaszu (czy KAŻDEJ innej potrawy) modyfikować, a pisanie "pyszne" na podstawie opisu i zdjęcia, to SKRAJNY infantylizm! Pozdrawiam Autorkę. Dziadek
-
Gość: , user-5-173-152-47.play-internet.pl
2014/01/22 17:06:54
w zupełności zgadzam się z przedmówcą
gulasz wykonałam zgodnie z przepisem i wyszedł idealny
polecam
-
Gość: janusz, ip-78-30-114-142.free.aero2.net.pl
2014/01/28 11:59:03
Przepis fajny. Tylko ja zaciagan maka zytnia i podaje z kasza. Puchota
-
Gość: Jaga, 89-70-94-87.dynamic.chello.pl
2014/02/01 12:52:22
Moja wersja tradycyjna:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
2. Do miseczki wsypujemy mąkę.
3. Na patelni rozgrzewamy smalec (olej daje inny, bardziej "tłusty" posmak jak dla mnie).
4. Garść mięsa wkładamy do mąki i dokładnie obtaczamy, przekładamy na patelnię.
5. Na patelni nie może być dużo mięsa, ponieważ spadnie temperatura i mięso zamiast się obsmażyć zaczyna się gotować we własnym sosie. Ja smażę partiami (2-3 razy).
6. Do ostatniej podsmażonej już partii dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i SÓL. Wcześniejsze posolenie mięsa sprawia, że staje się one twardsze i trzeba dłużej gotować gulasz. Mieszamy z pozostałymi przesmażonymi partiami, zalewamy wrzątkiem i dodajemy pieprz, ziele i listek laurowy. Ja dodaję trochę alkoholu (może być czerwone wino, koniak lub zwykła wyborowa) - alkohol i tak wyparuje a zmiękcza mięso.
7. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Koniecznie mieszając co jakiś czas. Ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem.
Ta wersja nie wymaga zagęszczania.
Moja propozycja podania: kluski śląskie, kasza lub czeskie knedliki. Smacznego
-
Gość: Martyna: , 91.222.27.21*
2014/02/01 12:54:01
Wyszedł przepyszny! :) POLECAM!
-
Gość: gagat, user-188-33-100-206.play-internet.pl
2014/02/04 19:55:33
Najlepszy jaki jadłam :)
-
Gość: Verrikan, 212-106-9-89.ip.netia.com.pl
2014/02/11 17:43:02
Po lekkiej modyfikacji - świeża papryka zamiast sproszkowanej, do tego troszkę chilli, wyszło git.
-
Gość: zulaq, adrz192.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/25 12:06:36
A ja jeszcze paprykę słodką, mieloną podsmażyłem i dodałem.
-
Gość: thomas, p54b3ed7a.dip0.t-ipconnect.de
2014/02/25 17:20:54
twoje mieso sie gotuje ;-) obtocz miesko w mace i przyrumien , ma sie smazyc;-) lisc laurowy na koniec na ost 15min ,bo robi si gozkie. i zadne knorry zadna chemie mieszana!sol pieprz i orzech muskatu zetrzej na tarcte ;-) i dus jak meza ;-)) az miesko bedzie miekkie ,sam zgestnieje
-
Gość: gh, aggv94.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/27 21:43:09
w takiej ilości wody to mięso się gotuje a nie dusi w dodatku razem z niepodsmażoną cebulką- która też się gotuje.
-
Gość: Cloelia Nalini, abnz154.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/04 13:49:23
Dzieki za pyzny przepis na obiad i zapraszam do mnie:

cloelianalini.blogspot.com/
-
Gość: , do-atman.sm-gorczewska.com.pl
2014/03/19 17:11:17
Tradycyjny i smaczny. Właśnie czegoś takiego potrzebowałam dziś na obiad. Dzięki :-)
-
Gość: Tytus, 93-181-133-17.internetia.net.pl
2014/04/17 19:15:10
Właśnie się robi, pachnie super
Dawno nie robiłem tradycyjnego polskiego gulaszu
-
Gość: syska, public159657.cdma.centertel.pl
2014/04/25 20:05:03
Ja dodaję jeszcze świeżą papryke pokrojoną w kostkę, wtedy gulasz jest jeszcze lepszy
-
Gość: Asia, 91-233-73-79.henet.pl
2014/04/30 18:03:43
Skorzystałam z Twojego przepisu i nie żałuję ,gulasz wyśmienity mmm pycha ,dziękuję.
-
2014/05/09 14:46:38
Dzięki za przepis na tradycyjny gulasz ,po modyfikacji z papryką mniam... .
-
Gość: mantis, 178-36-247-213.adsl.inetia.pl
2014/05/25 16:01:30
Pycha! Dzięki za doskonały przepis.
-
Gość: Halabala, hy183-2-88-165-177-159.fbx.proxad.net
2014/05/29 14:19:05
Zrobiłem wg przepisu i świetne!!! Dziękuje i polecam
-
Gość: Ania, ip-37-152-19-250.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/06/28 11:08:57
a mi sie nie udało
-
Gość: Aga, c182-114.icpnet.pl
2014/08/27 23:54:11
Doskonałe!Robię już trzeci raz i znika błyskawicznie z talerzy. Pychota:-) Dziękuję za przepis!
-
Gość: Supertrampe, host-89-228-83-119.olsztyn.mm.pl
2014/09/01 12:53:30
Bardzo dobry przepis. Wszystkim życzę smacznego :)
-
Gość: agusiaaaa, 88.156.23.4*
2014/10/21 13:41:29
Witam, robię już chyba po raz trzeci ten gulasz i jest po prostu przepyszny. Przepis naprawdę świetny. Polecam :)
-
Gość: Błażej, 89-79-250-164.dynamic.chello.pl
2014/10/21 19:08:19
Dziś zrobiłem - wyszedł rewelacyjny :) Dziękuję za przepis!