Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
ZAPIEKANKA MIĘSNA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Przyznam z pewnym zaskoczeniem, że natknęłam się na bardzo niewiele przepisów na zapiekanki z dodatkiem mięsa. Wiem, że to niepolityczne i rozumiem, że nie jest to najzdrowsza rzecz jaką można podać ale według mnie wzbogaca smak potraw i ich wartości odżywcze. A pyzatym po prostu je lubię J. Tę zapiekankę stworzyłam sama i jestem z niej bardzo zadowolona. Podałam ją przy okazji rodzinnej kolacji i wszystkim smakowała, lub jeżeli to bardziej wymowne, wszyscy zjedli całe swoje porcje. Co jest jej rekomendacją samą w sobie. Smak ma delikatny ale aromatyczny. Konsystencję ma stałą ponieważ całość zapiekłam w cieście więc śmiało można ją przygotować w dużym naczyniu i z powodzeniem kroić. Bardzo polecam.


Ilość: dla 4 osób

Czas przygotowania: 50min

Poziom trudności: 3/10

SKŁADNIKI:

  • 250g fasolki szparagowej ugotowanej do miękkości
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 puszka odsączonych na sitku pomidorów
  • 8 małych ziemniaków obgotowanych po ok. 15minut
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ pęczka szczypiorku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso, posiekaną cebulę i pomidory dusimy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy.

2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wsypujemy fasolkę.

3. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy w oddzielnej misce. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem.

4. Bardzo rzadkim ciastek zalewamy fasolkę (pozostawiamy około 1/3 porcji ciasta)

5. Fasolkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st i zapiekamy 15minut.

6. Na podpieczone ciasto wykładamy mięso.

7. Na wierzchu układamy ziemniaki pokrojone na połówki i zalewamy ciastem, posypujemy szczypiorkiem i szybko umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 25minut.

8. Tak przygotowaną zapiekankę śmiało można przetrzymać w ciepłym piekarniku aż do przyjścia gości (u mnie około 1h), z pewnością utrzyma temperaturę i pozostawi nam czas na przygotowania.

Smacznego.

niedziela, 14 sierpnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/14 15:17:32
uwielbiam takie zapiekanki, sama często je robię:)pozdrawiam
-
2011/08/14 16:49:42
ooooo, fajny pomysł :)