Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Boeuf Bourguignon Julii Child

Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI

  • 700g udźca wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
  • 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
  • 100g wędzonego gotowanego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.

2. Boczek kroimy w słupki.


3. Warzywa obieramy i kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.

5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.

7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.

8. Całość zalewamy bulionem i winem.


9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.

Bon apetitt!

poniedziałek, 26 września 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Maciej, 212.244.78.*
2011/09/26 12:31:21
Absolutnie wyśmienite:)
-
Gość: Kinia87, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/26 14:39:33
To rzeczywiście super danie. Ale ja znam troszkę inną wersję tego przepisu ( kulturakulinarna.wordpress.com/2011/03/22/eksperymentalne-poniedzialki-boeuf-bourguignon-julii-child/ ). Myślę, że warto spróbować obu :)
-
2011/09/27 09:37:33
Kinia87 - z tego przepisu wychodzi według mnie idealnie ale może z ciekawości w ramach eksperymentu kiedyś wypróbuję dla porównania :-)
-
2011/09/27 11:13:58
Mniami... Znam tą potrawę! Jest świetna!
-
2011/11/17 22:39:52
A ja dziś robiłam ta potrawę z oryginalnej ksiązki Julii i robi się to sporo inaczej. Zwłaszcza,ze na koniec dodaje się grzyby i cebulki i wyjmuje z sosu wczesniejsze warzywa.
-
2011/11/18 09:26:42
Ja robiłam zgodnie z przepisem podanym w internecie, mam nadzieję, że kiedyś zdobędę książkę/przepis i u da mi się zrobić tą potrawę z oryginalnego przepisu, dobrze wiedzieć, że są różnice. Grzyby rzeczywiście mogą tu pasować. Niemniej w tej wersji potrawa również jest wyśmienita :-).
-
Gość: oto słowo moje, *.wroclaw.mm.pl
2011/12/14 21:59:31
Bez soli i pieprzu? To będzie smakować jak w szpitalu. W przepisie ani słowa o przyprawach, a przecież to właśnie one decydują o smaku i zapachu potrawy. W przepisie oryginalnym są dodatkowo: sól, pieprz, listek laurowy, tymianek, czosnek, przecier pomidorowy. Przy cenach wołowiny prawie 30 zł za kg nie ryzykowałbym przygotowania tej potrawy bez przypraw.
-
2011/12/15 08:56:51
Bulion wołowy ze swojej natury jest mocno doprawiony solą, pieprzem i przyprawami i to w zupełności wystarczy. Ponadto wino jest bardzo mocno aromatyczne, a o aromacie boczku nie wspomnę, jak również samo mięso posiada aromat. W tej potrawie nie chodzi o uzyskanie smaku przypraw dla zabicia smaku mięsa ale właśnie dobrego mięsnego smaku. Zdecydowanie nie dodałabym tych przypraw, które Pan/Pani wymienia bo tu nie pasują. Proszę czytać uważnie przepisy, zastanowić się nad składem a dopiero PO tym komentować.
Pozdrawiam
-
Gość: lidka, *.dynamic.chello.pl
2014/03/28 15:52:48
jeśli boczek i to wędzony to na serio jest mało dobrych, ja poelcam ten od Henryka Kani, jest sprawdozny i smaczny:)