Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Czarne kluski w sosie grzybowym

 Uwielbiam kluski, szczególnie śląskie ale dziś coś mnie podkusiło aby wypróbować innej wersji. Te kluski okazały się być równie wyśmienite, choć niejako bardziej konkretne. Nie tak delikatne ale o przyjemnie cięższej konsystencji i zupełnie innym smaku. Perfekcyjnie pasowały do sosu grzybowego więc w takiej formie wam polecam. Przepis pochodzi ze starej książki „Nowa Kuchnia Śląska”.


Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 45-55min

SKŁADNIKI:

Na sos:

  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 szklanka bulionu
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki

Na czarne kluski:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 surowe ziemniaki
  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana(ilość podana w przepisie poniżej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Surowe ziemniaki ścieramy na tarce lub w food procesorze. Odciskamy z nadmiaru płynu i umieszczamy w dużej misce.

2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski z surowymi ziemniakami.

3. Całość mieszamy z jajkiem. Wygładzamy masę odgarniamy ¼ część i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto.

4. Obsypując co jakiś czas dłonie formujemy małe kluski, wielkości orzecha włoskiego.

5. Gotujemy kluski w garnku z osolonym wrzątkiem 25min.

6. Grzyby zalewamy bulionem i gotujemy przez 15min.

7. Po tym czasie blendujemy. W ¼ kubka zimnej wody rozpuszczamy mąkę. Gdy nie będzie już grudek wlewamy do sosu intensywnie mieszając. Zagotowujemy aż zgęstnieje.

8. Doprawiamy sos w razie potrzeby solą i pieprzem.

9. Kluski podajemy od razu po ugotowaniu ponieważ szybko ciemnieją i po dłuższym czasie robią się twarde. Ja sos zrównoważyłam kleksem z creme frische myślę, że można dodać również śmietany.

Smacznego!

 

środa, 21 września 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/21 22:23:38
lubię takie smaki
-
2011/09/22 18:57:11
Ciekawe te kluseczki surowymi ziemniakami, a kopytkowate kluski najsmaczniejsze z sosem grzybowym :)
-
2011/09/23 20:04:45
Fajne kluseczki :-) Też uważam, że sos grzybowy najlepszy :-)
-
2011/09/24 17:45:24
mmm :) zjadłabym!
-
Gość: ewa, *.adsl.inetia.pl
2011/10/11 17:54:40
dzięki za ten przepis, moja mama zawsze robiła czarne kluski na oko i ciężko mi było odtworzyć właściwe proporcje, zawsze coś nie wyszło a tu proszę :) udało się!
-
2011/10/12 09:36:32
Ewa- ciesze się, że i u Ciebie smakowały :-)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/10/07 17:22:05
dodanie jajka do śląskich klusek czarnych TO PROFANACJA -
-
2012/10/08 16:15:51
Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Śląska" z 1988r więc zdecydowanie nie jest to profanacja a niezbędny ich składnik.

Pozdrawiam
www.przepisyzsercadomu.blox.pl
-
Gość: Karolina z e-turysta.net, *.interia.pl
2016/09/23 14:07:56
Świetny przepis, kluseczki prezentują się bardzo apetycznie. Właśnie takie klasyczne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)