Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa krem z pora z prażoną ciecierzycą

 Dawno nie robiłam żadnej zupy, głównie dlatego, że latem gdy upał zalewa nasze mieszkanie na poddaszu ostatnim o czym mogłabym pomyśleć, jest jedzenie gorącej cieczy. Jednak upały odeszły w a jesienne chłody witają nas co rano. Gęsta zupa krem na obiad była wręcz perfekcyjna. Lekko pikantna, bardzo wyrazista. Dzięki dodaniu prażonej ciecierzycy stała się całkiem konkretnym daniem, w sam raz jako jednodaniowy obiad. Bardzo polecam.


Ilość: dla 2 osób

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: 45minut

SKŁADNIKI:

  • 2 pory
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka wegety
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • Szczypta pieprzu
  • ½ kostki serka topionego np. gouda

 

Prażona ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz cyenne
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub zwykłego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Pory myjemy i kroimy ich białą i jasno zieloną część na talarki. Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2. Na patelni roztapiamy masło z oliwą, i podsmażamy na nim pora i ziemniaka. Następnie po ok. 5minutach zalewamy wszystko wodą około 1 szklanką. Dusimy aż warzywa zmiękną.


3. Następnie blendujemy je na gładki krem. W razie potrzeby podlewamy dodatkową wodą. Doprawiamy do smaku i odstawiamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 230st. Ciecierzycę opłukujemy i wycieramy ręcznikiem do suchości.

5. W misce mieszamy ciecierzycę z olejem i przyprawami. Wykładamy ją na naczynie do prażenia.


6. Wsuwamy do nagrzanego piekarnika i prażymy ok. 35minut, co 10 minut mieszając.


7. Gotową zupę posypujemy prażoną ciecierzycą.

Smacznego!

czwartek, 15 września 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/09/15 09:46:19
Przyznam że nie jadłam zupy z pora;/ a twoja smacznie wygląda :-)
-
2011/09/15 10:42:40
Znam tą zupę! Polecam, jest przepyszna!
-
2011/09/15 11:43:54
dzisiaj mam największą ochotę na kremową zupę.
-
2011/09/15 13:48:51
pyszne smaki
-
2011/09/15 18:34:26
evita0007- ja do tej pory też nigdy nie jadłam porowej- jakoś mnie nie pociągała ale teraz widzę, że dużo straciłam :-).
ugotujmy- polecam więc tą
bbbeatrycze, dorota20w- dziękuję :-)
-
2011/09/15 19:47:03
Narobiłaś mi smaku..piękna zupa:)
-
2011/09/17 10:07:12
od dobrego roku zabieram się za ta zupę;))) musze w końcu zrobić
-
2011/09/17 16:11:24
Krem z pora mimo iż jest bardzo dobrą zupą z natury jest trochę mdły, z dodatkiem prażonej ciecierzycy stwarza zupełnie nowe, interesujące danie :)
-
2011/09/18 08:53:48
Kremu z porów jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię zupy-kremy. A pomysł z prażoną ciecierzycą bardzo fajny :-)