Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Pierniczki miękkie i puszyste

Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta. Jeżeli jeszcze nie wypatrzyliście przepisu to bardzo Wam polecam te dwa. Jeden ze skórką pomarańczową mój faworyt a drugie mocno korzenne przypominające Katrzynki. Życzę dobrej zabawy przy pieczeniu i ozdabianiu :-)


Ilość: około 4 blaszki z każdego przepisu

Poziom trudności: 4/10

Czas przygotowania: bez ozdabiania ok. 1-1,5h

Pierniczki ze skórką pomarańczową (miękkie i puszyste)

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g posiekanych bardzo drobno i uprażonych na patelni migdałów
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 ml płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1/4 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pierniczki Katarzynki:

SKŁADNIKI:

  • 30 dag miodu
  • 2 łyżeczki  przypraw korzennych
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajka
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 W obydwóch przypadkach składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Ręcznie lub mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

2. Następnie obsypujemy blat delikatnie mąką, wałkujemy ciasto dość grubo minimum na ½ cm można grubiej.

3. Wycinamy dowolne kształty.

4. Pieczemy na papierze do pieczenia 14 minut w temperaturze 180st.

5. Studzimy na kratce. Można przed pieczeniem pierniczki posmarować wodą.

6. Już ozdobione gdy polewy wyschną umieszczamy w puszce i odstawiamy aż zmiękną.

7. Ja ozdabiałam tak: nabijając pierniczki na widelczyk maczałam je w rozpuszczonej polewie czekoladowej, którą aby nie stężała umieściłam nad miską z gorącą wodą.


Smacznego

niedziela, 18 grudnia 2011, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/18 11:59:05
Podoba mi się rowerek:) Bardzo fajnie wyglądają przyozdobione:)
-
Gość: kasia, slodkiefantazje, *.home.aster.pl
2011/12/18 12:12:56
ja pierniczków już trochę narobiłam, ale chciałam jeszcze jakieś szybkie zrobić teraz, bo tych poprzednich już trochę ubyło (w niewyjaśnionych okolicznościach zagninęły ;)), dlatego z przyjemnoscią wypróbuję przepis na pierniczki, które miękną w pięć dni :) serdecznie pozdrawiam :)
-
2011/12/18 12:17:18
ale super, jak pomysłowo :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/18 14:42:26
Wspaniałe!szczególnie te oblane czekoladą;)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2011/12/18 18:34:59
ile czasu i w jakiej tem piec te pierniczki ?
-
2011/12/18 19:14:37
Cudowne pierniczki:)
-
2011/12/18 20:12:27
Już dopisuje temperaturę i czas, dziękuję za upomnienie ;-)
-
2011/12/19 09:33:33
Dobry patent na oblewanie czekoladą :))) Ja już wszystkei ciasteczkowe przedświąteczne szaleństwa mam za sobą, teraz pozostaja bardziej wytrawne dania :))
-
Gość: chabalek, *.dynamic.chello.pl
2011/12/19 17:00:59
w końcu te ślicznotki [pierniczki] zobaczył świat,są piękne i wybornie smakują
-
Gość: monika, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/20 10:55:00
problem: wszystkie proporcje się zgadzają, ale ciasto nie nadaje się do wałkowania?? nie jest takie zbite jak wydaje mi się powinno być?? bardziej pasuje do wylania do formy :( pomocy!!!
-
2011/12/20 14:22:32
Moje wyszło bardzo zbite... Ale w takim wypadku dodaj więcej mąki i będzie wporządku!
-
2011/12/21 18:54:42
Schrupałabym tego ludzika :)
-
2011/12/23 09:49:44
Super pierniczki, a ten rowerek to już prawdziwe arcydzieło :-) gratuluję
-
Gość: Kasia, *.dynamic.mm.pl
2012/11/15 19:44:56
ładnie to tak topić piernika?
-
Gość: zofija, 195.150.224.*
2012/12/17 21:21:21
zrobiłam i są super! dzięki ;)
-
Gość: adamina, *.elblag.vectranet.pl
2012/12/21 18:37:10
A czy masło w pierwszym przepisie należy rozpuścić?
-
2012/12/22 11:21:32
Wystarczy aby było bardzo miękkie ale można je również rozpuścić.
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/10/29 08:35:12
Czy w pierniczkach Katarzynkach nie potrzebne jest masło?
-
2013/11/26 20:42:37
świetny przepis z pewnością wypróbuję:) nie widzę aktualnych komentarzy a szkoda ale mam nadzieję że przed tegorocznymi świętami znają się ludzie którzy tak jak ja odkryja ten przepis:)
-
Gość: Kinia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/02 23:32:05
Właśnie go odkryłam i w weekend wypróbuję!
-
Gość: Kinia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/05 12:14:52
Ok, przyznaje się, nie wytrzymałam do weekendu. Pierniczki są pyszne (:
-
2013/12/07 09:44:34
Ja też zrobiłam wczoraj te pierniczki i muszę przyznać, że są naprawdę dobre :). Zmodyfikowałam tylko drugą porcję, bo chciałam żeby ciasto było ciemniejsze i dodałam 1,5 łyżki kakao i są super ;)
-
Gość: Kayenn, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/12/06 15:33:06
Ciasto nie nadaje sie po zrobieniu do walkowania, wedlug tych proporcji. Wsadzilam na razie do zamrazalnika, moze to cos pomoze.
-
Gość: Kayenn, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/12/06 17:19:11
Upieklam wg pierwszego przepisu i jestem rozczarowana ;( Kruszylo sie ciasto, w pieczeniu na wierzchu pekalo, a smak jest taki sobie, a w ogole to sa jakies gliniaste i za bardzo wyczuwa sie sode.