Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka grecka

 Pyszna i wdzięczna zapiekanka. Niesamowicie aromatyczna. Jest wyrazem mojej słabości do bakłażana i pomidorów. Robi się ją szybko i przyjemnie. Jest też mocno sycąca i absolutnie równie wspaniała następnego dnia. Bardzo polecam.

Ilość: na 4 obiady

Poziom trudności:5/10

Czas przygotowania: 45min

SKŁADNIKI:

Na Ciasto:

  • 250g mąki najlepiej 00 ale może być np. 650
  • 50g margaryny
  • 75g masła
  • 70ml osolonej wody
  • Jajko do posmarowania

Na nadzienie:

  • 2-3 kotlety mielone (ja mrożę kotlety mielone aby zawsze mieć je pod ręką)
  • 1 puszka odsączonych posiekanych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 średni bakłażan
  • 90g czarnych oliwek posiekanych
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto, powinno być sprężyste i dobrze się formować. Jeżeli jest twarde to dolewamy łyżkę wody i wyrabiamy dalej np. mikserem.

2 Bakłażana kroimy w plastry solimy obficie i odstawiamy aby puścił sok. Po 10 minutach ręcznikiem papierowym zbieramy z niego wodę z solą i powtarzamy tę czynność z drugiej strony bakłażana.

3. Następnie go siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy. Po chwili dodajemy posiekane kotlety, cebulę, pomidory i oliwki. Smażymy wszystko aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęste nadzienie. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Ciasto dzielimy na 2 i rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia, na kolejnym arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy n a podobny rozmiar drugą kulę ciasta.

5. Na 1 płat rozwałkowanego ciasta wykładamy nadzienie.

6. Przykrywamy drugim płatem ciasta i łączymy brzegi ciasta do środka dociskając je widelcem.

7. Tak przygotowane ciasto smarujemy jajkiem. Nakłuwamy zapiekankę widelcem i pieczemy 20 minut w 200st.

8. Danie smakuje równie rewelacyjnie następnego dnia.

Smacznego!

poniedziałek, 02 stycznia 2012, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2012/01/02 16:21:36
fajne to twoje calzone.
-
2012/01/02 16:52:45
Apetyczne :)
-
2012/01/02 16:56:33
Uwielbiam takie dania! Musi być bardzo sycąca i pyszna:)
-
2012/01/19 13:33:06
no no no :D taki obiad robi wrażenie ;)
-
2012/02/04 09:58:59
w mojej głowie zrodziło się wiele pomysłów za sprawą tego przepisu...:)
-
2012/02/05 15:38:33
świetnie wygląda :)
-
Gość: , *.centertel.pl
2012/05/02 15:44:47
Na Ciasto:

250g mąki najlepiej 00 ale może być np. 650
50g margaryny
75g masła
70ml osolonej wody
Jajko do posmarowania
Masło i margaryna w jednym przepisie? Celowo czy to błąd?
-
2012/05/04 17:33:16
Celowo, masło i margaryna :-)
-
Gość: natalek, *.masterit.cz
2012/05/13 14:28:20
zrobiłam dziś na obiadek... pycha!:)