Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Eleganckie ciasto czekoladowe

Tęsknie za długimi dniami i dużą ilością wolnego czasu, za beztroską i energią. Cóż nie można mieć wszystkiego ale przynajmniej dni stają się coraz dłuższe, i bardzo chcę wierzyć, że wraz ze słońcem wróci energia. Obecnie jednak musi mi wystarczyć to wyśmienite ciasto czekoladowe, które odkryłam przygotowując deser na naszą drugą rocznicę ślubu (ach jak ten czas szybko leci). Słodkie, nieco wytrawne złamane kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Bardzo polecam.


Ilość: 1 blaszka 16/29cm

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 1,5h

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

  •  5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2  łyżki kakao
  • ¾   łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

  • 5 dużych łyżek serka mascarpone 1 temperaturze pokojowej
  • ¾  małego kubeczka kremówki w temp. pokojowej
  • 100g gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ½ słoiczka dżemu porzeczkowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. I nastawiamy piekarnik na 160st.

2. Oddzielamy białka od żółtek.

3. Ubijamy białka z cukrem na puszystą i sztywną pianę.

4. Pod koniec ubijając na wolnych obrotach dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i po 1 żółtku.

5. Masę delikatnie wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40min.

6. Tuż przed przełożeniem czyli gdy biszkopt będzie już wystudzony przygotowujemy masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

7. Gdy czekolada przestygnie miksujemy ją razem z pozostałymi składnikami kremu. Czekolada musi być letnia ponieważ w przeciwnym razie śmietanka może się zważyć.

8. Biszkopt kroimy na 2 blaty, smarujemy dżemem, następnie cienką warstwą kremu. Składamy. I smarujemy kremem również na zewnątrz.


9. Przechowujemy z chłodnym miejscu do momentu podania.


Smacznego!

niedziela, 18 marca 2012, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/18 13:29:06
chętnie bym kawałek zjadła:)
-
2012/03/18 14:47:53
mmm... wygląda super kuszącooo :)

pozdrawiam!
-
2012/03/18 16:07:55
Takie ciasto musi być pyszne :-)
-
2012/03/25 22:19:16
o jaaa, już myślałem, ze robisz lentlili swojej roboty :P