Sklep z produktami dla szynszyli - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.

Sklep Wszystko dla świnki morskiej - zapraszamy. Z przyczyn technicznych grafika nie została wyświetlona.
Blog > Komentarze do wpisu
Niecodzienne serowe drożdżówki

 Niesamowicie podziwiam osoby, ze zdolnością żąglowania czasem przy jednoczesnym jego braku. Myślę, że zamiast użalać się nad sobą powinnam zapisać się na jakiś kurs w tym temacie lub chociaż zakupić poradnik z serii „jak zrobić coś z niczego”. Nie omieszkam jak się na taki natknę a w międzyczasie korzystając z chwili proponuję te drożdżówki. Łatwe w przygotowaniu, całkiem zabawne w formowaniu. Polecam. Przepis podpatrzyłam tutaj lekko zmodyfikowałam.


 

Ilość: ok. 15-18szt

Poziom trudności: 6/10

Czas przygotowania: 40min plus wyrastanie ciasta 2h

SKŁADNIKI:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 50g roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży lub 30g świeżych

Nadzienie:

  • 250g twarogu ( zmielonego)
  • 220g mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany

Glazura:

  • 1 jajko
  • łyżka wody

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto, może być mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.

2. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką odstawiany na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.

3. W między czasie miksujemy składniki na nadzienie.

4. Gotowe ciasto odgazowujemy. Stolnicę smarujemy oliwą lub podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto dość cienko na 1-2mm.

5. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Ja wybrałam takie o boku 7cm .

6. Każdy kwadrat nacinamy z dwóch stron około 0,5 cm od krawędzi.

7. Na środku układamy łyżkę sera.

8. Zakładamy boczne krawędzie tak aby ser został w otworze utworzonym z rozciętego ciasta.

9. Tak przygotowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.

10. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Smarujemy drożdżówki glazurą następnie pieczemy je w rozgrzanym piekarniku 20 min.

Smacznego!

sobota, 24 marca 2012, kaaasiuniaa

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/24 17:35:30
na nich się wychowałam :) uwielbiam!
pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie ;)
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/04/18 20:22:32
Wyglądają pysznie :)
-
2012/04/18 21:50:13
Coś podobnego widziałam ostatnio w sklepie. Jednak Twoje wygląda o niebo lepiej i zapewne tak samo o niebo lepiej smakuje. Pyszności.
-
2012/04/21 16:42:16
Wygląda świetnie. Zastanawiam się tylko, czy można by było ciasto zastąpić francuskim, bo uwielbiam takie drożdżówki :) Twój blog jest ekstra i chyba zostanę tu na stałe :)
-
2012/04/22 09:11:56
Witaj paulaska122,
Myślę, że można by użyć ciasta francuskiego, jednak nie próbowałam i nie mam pojęcia czy zachowają kształt.
Pozdrawiam
Kasia
-
2012/05/03 10:09:40
Wyglądają świetnie, natomiast sam wygląd wskazuje, że można użyć ciasta francuskiego
-
2012/06/13 17:49:15
Ale fajne! Super pomysł